Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » KИНЕСКИ ПАРТНЕРИ УВЕЛИКО РАДЕ НА СВИМ ГРАДИЛИШТИМА ХЕ “ДАБАР”

KИНЕСКИ ПАРТНЕРИ УВЕЛИКО РАДЕ НА СВИМ ГРАДИЛИШТИМА ХЕ “ДАБАР”

30.10.2023. | Вијести

Kинески партнери увелико раде на свим градилиштима Хидроелектране /ХЕ/ “Дабар”, један од најсложенијих хидроенергетских објеката на Балкану у посљедњих 35 година, изјавио је Срни генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић.

Петровић је појаснио да је отворено градилиште машинске зграде гдје ће бити комплетна опрема и електромашинске инсталације, као и градилиште бране Пошћење која ће зауставити ријеку Заломку и направити акумулацију Невесиње.

Он је навео да се гради тунел од 12 километара и 150 метара, те да је остало двадесетак непробијених метара како вода обложеним тунелом не би прешла из невесињског платоа у Дабарско поље, будући да су неопходни и затварачи, водостани и пуњење тунела.

“Остала су још два километра од 12 километара тунела да се обложи. Рок за завршетак тунела је јун 2024. године. Остало је да се заврши фаза ињектирања тунела и стабилизације облоге, као и уградња хидромеханичке опреме на улазној грађевини”, навео је Петровић.

Он је истакао да су сви радови увелико кренули, те да нема проблема са кинеским извођачем радова компанијом “Геџоуба”.

“Надзорни орган је конзорцијум `Енергопројект` из Београда и мислимо да ће они на најквалитетнији начин испратити све радове и допринијети да догодине у августу и септембру видимо значајно одмакле радове на свим сегментима овог сложеног пројекта”, истакао је Петровић.

Петровић је истакао да је Хидроелектрана “Дабар” један од најсложенијих хидроенергетских објеката на Балкану у посљедњих 35 година, наводећи да је ријеч о хидроенергетском систему “Горњи хоризонти” гдје је ХЕ “Дабар” формирана од бране Пошћење која прави акумулацију од 63 милиона кубика.

“Ту је и тунел од 12 километара и 150 метара, приступни тунел Стражевица да би се уопште могао вадити материјал и бетонирати облога и машинска зграда са опремом и тлачном цијеви, канал кроз Дабарско поље, те проширење постојећег тунела који спаја Дабарско и Фатничко поље”, рекао је Петровић.

Према његовим ријечима, тај тунел је сада недовољног промјера да може да проведе воде хидроелектарне Дабар и Дабарског поља које је, у складу са законском регулативом, потребно превести у “ХЕ на Требишњици”.

СРНА