Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Симпозијум склуптуре у камену „Невесиње 2021“.

Симпозијум склуптуре у камену „Невесиње 2021“.

13.08.2021. | Вијести

У оквиру олимпијских дана, ове године приређен је Симпозијум склуптуре у камену „Невесиње 2021“.

Идејни творац и вођа пројекта је академски сликар Драган Батинић.

Овај билећки умјетник већ је добро познат Невесињцима по својим сликама, али и радовима у камену. Часни пријесто у храму Вазнесења Господњег и скулуптура на Тргу младих дјела су његових вјештих руку. Наредних дана испред куће Риста Пророковића биће постављена чесма, на којој овај умјетник тренутно ради у оквиру Симпозијума.

Батинић истиче да су његову идеју за вајрско саборовање најприје подржали Јелена Кнежевић, чија је породица власник каменолома у Невесињу, и Милан Шиљеговић, који је пружио несебичну подршку у припреми пројекта. Посебно је захвалан свом пријатељу, великом умјетнику и вајару Михајлу Глигорићу Глиши, који је дошао из Шапца да наредних десетак дана проведе клешући од невесињског камена склуптуру коња и тако овјековјечи почетак ове мисије.

Вајар Глигорић у изјави за Радио Невесиње рекао је да је први пут у нашем граду, али није крио одушевљење, како каже, херцеговачком зеленом оазом.

„И овдjе има мало суровости, али оне предивне, која привлачи. Мjесто као Вјенчац и ова црквица ту су чудесни. Ово треба сачувати“, истакао је Глигорић.

Он је додао да ће Невесиње сваке наредне године послије вајарске колоније бити богатије за неколико склуптура.

„Наша дjеца заслужују да шетају улицом у којој на сваких 50 метара има неко лијепо умјетничко дјело“, рекао је Глигорић.

Заговорник је идеје да се у камену ураде слова ћирилице и тако је сачувамо од заборава, али и да се врате крајпуташи, као форма споменика и умјетничког дјела.

Дубину невесињског камена упоредио је са дубином слонове кости.

„Ово је невјероватан, сјајан камен, за сва времена“, казао је Михајло Глигорић.

Јелена Кнежевић, чија породица је већ дужи низ година у каменоломској причи, каже да је пришла овом пројекту са циљем да се направи искорак, тако што ће се невесињски камен који је до сада кориштен само у грађевинске сврхе, примијенити у сфери умјетности.

„Наша мисија јесте да покажемо да свијет може бити љепше мјесто за живот, да се људима који живе на херцеговачком кршу приближи његова љепота и вриједност“, закључила је Кнежевић.

Иако су планови били велики и за ову годину, због епидемиолошке ситуације у вези са вирусом корона, изостао је већи број умјетника, али да ће вајарска колонија попримити међународни карактер већ сљедеће године, убијеђен је њен зачетник Драган Батинић.

Он се захвалио Општини Невесиње, Црквеној општини и власницима ресторана “Триум” на пруженој подршци за реализовање овог пројекта.

Симпозијум склуптуре у камену „Невесиње 2021“ завршава се 20. августа изложбом скулптура.