У оквиру 150. Невесињске олимпијаде вечерас је у Великој сали Центра за културу „Небојша Глоговац“ Невесиње премијерно промовисана монографије „Храна у Херцеговини кроз вијекове“, аутора Драгана Брења и Нова Пржуља.
О књизи су говорили аутори доц. др Драган Брењо и академика проф. др Ново Пржуљ, рецезент о. Радивоје Круљ и модератор промоције Сања Бјелица Шаговновић , предсједница СПКД “Просвјета“ Градски одбор Мостар.

У књизи „Храна у Херцеговини кроз вијекове“ преплићу се знање, наука и културно насљеђе – исписани руком двојице истакнутих стручњака у области традиционалне хране западног Балкана и гастрономског и културног насљеђа Херцеговине и научних ауторитета у области селекције и производње жита.
Њихов заједнички ауторски рад доноси свеобухватан и аутентичан приказ херцеговачке кухиње као дијела нематеријалне културне баштине, пратећи дугорочну историјску перспективу и културно-историјску периодизацију прехрамбених навика становника Херцеговине током протеклих осам вијекова (од 1200. године до данас).
Говорећи о књизи Драган Брењо је рекао да је рад на овој монографији био веома изазован и да на Балкану до сада није нико истраживао ту област.
„У почетку смо се много трудили да нађемо један извор, што није било нимало једноставно, да бисмо на крају имали 320 извора, што је и за мене било изненађење“, нагласио је Брењо.
Он је истакао да је истраживање обухватило и утицаје разних култура на долазак хране у Херцеговину, од Византије, западне Европе, затим Дубровника, Далмације и сусједних земаља.
„У књизи смо покушали да опишемо трпезу и обичаје у последњих осам вијекова. Морали смо низ од 800 година некако поредати, да би читаоцу било јасно како се хранила властела, како свештенство, а како обичан народ и када је почео да се користи есцајг, тањири и остали прибор за јело“, рекао је Брењо.
Он је додао да ова књига није само низ хране, већ културни низ живота и битисања на овом простору у последњих 800 година.
Оно што је веома занимљиво о храни у Херцеговини, према ријечима аутора, јесте да смо ми данас само надопунили и надоградили оно за шта је основ постављен у касном средњем вијеку. То се прије свега односи на начин припреме и рецепте хране.
Брењо је нагласио да му је веома драго што се прва промоција одржава у Невесињу у вријеме када обиљежавамо два велика јубилеја: 150 година од Невесињске пушке и 150. годишњицу Невесињске олимпијаде јер је управо и храна дио наше културне баштине и један од основних потенцијала за развој туризма на нашим просторима.

Професор др. Ново Пржуљ је рекао да је ова монографија једна изузетна и интересантна књига која је иначе веома ријетка на овим просторима. Према његовим ријечима, у њој су описани утицаји различитих култура и обичаја, много тога је усвојено, али и много модификовано, тако да смо добили типичну херцеговачку исхрану, која је квалитетна и пожељна у Европи.
„Сви који су овдjе долазили, доносили су своје обичаје и храну, много тога је овдје усвојено, али је свему додат херцеговачи дух и херцеговачке сировине, тако да смо добили специфичну и изузетно квалитетну храну, што уз природна богатства, представља одличан потенцијал за развој туризма“, нагласио је Пржуљ.
Он је додао да, читајући ову књигу, ми развијамо културу сјећања и памћења, знамо ко смо и шта смо и скидамо са себе плашт који нам свијет намеће, а то је да смо сви исти.

Рецезент књиге, отац Радивоје Круљ је рекао је да ова монографија представља један свеобухватан приказ хране и исхране у Херцеговини, о утицају освајача и система, доласку прехрамбених артикала и култура из Новог свијета.
„Као свештеник могу да говорим о ‘Обреду једења’ и евхаристијском осјећају коме су нас учили наши преци, да не треба остати ни једно парче или мрва хљеба, јер се тако посено цијени оно што се постави на трпезу“, нагласио је Круљ.
Он је додао да ова књига представља диван приказ односа човјека према храни, генетски код исхране људи на нашим просторима кроз вијекове и нашу свијест према хљебу насушном. Такође је рекао, да је ова монографија велики прилог за Херцеговину.
Издавач књиге је СПКД “Просвјета“ Градски одбор Мостар.

На крају промоције, академик Пржуљ је као предсједник Одбора за биотехничке науке, у име Академије наука и умјетности Републике Српске, Народној библиотеци Невесиње уручио 10 монографија едиције „Одрживи развој и управљање природним ресурсима Републике Српске“ и примјерак монографије „Храна у Херцеговини кроз вијекове“.







