Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » ЦИК ПОТВРДИО РЕЗУЛТАТЕ ИЗБОРА

ЦИК ПОТВРДИО РЕЗУЛТАТЕ ИЗБОРА

03.11.2022. | Вијести

Централна изборна комисије (ЦИК) БиХ потврдила је на данашњој сједници резултате Општих избора у БиХ за све нивое, након чега почињу тећи законом прописани рокови за успостављање власти.

ЦИК је потврдио резултате избора за Предсједништво БиХ, Представнички дом Парламента БиХ, предсједника и потпредсједника Републике Српске, Представнички дом Парламента ФБиХ и свих десет кантона у ФБиХ.

Претходно су се стекли услови за то јер је Апелационо вијеће Суда БиХ одбило жалбу опозиционих странака из Републике Српске којом су тражили поништавање избора за предсједника и потпредсједнике Републике Српске.

-Све жалбе које су поднесене Суду БиХ су одбијене или одбачене – рекао је шеф сектора за правне послове ЦИК-а Мишо Крстовић.

Одлука о потврђивању резултата донијета је једногласно. И члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина, која је раније, једина била против утврђивања резултата избора подржала је одлуку о резултатима избора.

Према потврђеним резултатима, предсједник Републике Српске је Милорад Додик, а потпредсједници Ћамил Дураковић из реда Бошњака и Давор Прањић из реда Хрвата.

Српски члан Предсједништва у наредном четворогодишњем мандату биће Жељка Цвијановић, бошњачки Денис Бећировић, а хрватски Жељко Комшић.

СНСД је апсолутни побједник избора за Народну скупштину Републике Српске, док по броју освојених мандата слиједе СДС и ПДП.

Потврђени су резултати и за Парламентарну скупштину БиХ у којој ће из Републике Српске највише посланика имати СНСД, а слиједе га СДС и ПДП, док је у Ф БиХ највише посланичких мјеста освојио СДА, потом ХДЗ, те СДП.

СДА и ХДЗ побједници су избора за Парламент ФБиХ и кантоналне скупштине.

ГЛАС СРПСКЕ