Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » ХЕ ДАБАР: ПОЧИЊУ РАДОВИ НА БЕТОНИРАЊУ ДОВОДНОГ ТУНЕЛА

ХЕ ДАБАР: ПОЧИЊУ РАДОВИ НА БЕТОНИРАЊУ ДОВОДНОГ ТУНЕЛА

26.02.2021. | Вијести

На градилиште Хидроелектране Дабар ових дана допремљена је оплата неопходна за извођење секундарне облоге доводног тунела. Бетонирање тунела чија је дужина 12.125 метара почеће половином марта, потврдио је ѕа РТ Славиша Стајић, В.Д. директора ХЕ Дабар.

За извођење ових радова стекли су се услови након пробоја тунела и спајања ископа из правца Стражевице – Зови До и Водостана -Билећа, завршетка примарне облоге која се сукцесивно изводила те низа других, неопходних предрадњи.

Стајић истиче да ће секундарна облога, која ће се изводити по цијелом обиму и дужини, формира завршни облик тунела док примарна облога обезбјеђује стабилност и сигурност тунелске цијеви у изградњи.

„Извођач ће приликом израде секундарне облоге од армираног бетона, а чија је минимална дебљина 300 милиметара по метру дужном тунела уграђивати око 5,5 метара кубних метара бетона, у зависности од типа подграде на одређеној дионици“, каже Стајић.

За завршетак предметних радова извођач ће, само у секундарну облогу тунела, уградити око 65.000,00 метара кубних бетона.

Укупна вриједност радова је 114 милиона KМ, а извођач је „Интеграл инжењеринг“а.д.

Радио Требиње