Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » ФЗО: ДОСТУПНИЈА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА, ПОСЕБНО НА ПРИМАРНОМ НИВОУ

ФЗО: ДОСТУПНИЈА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА, ПОСЕБНО НА ПРИМАРНОМ НИВОУ

25.03.2024. | Вијести

Измијењеним цјеновником здравствених услуга, захваљујући новим услугама које сада могу да се раде у домовима здравља, као и другим погодностима за пацијенте биће унапријеђена доступност здравствене заштите – посебно на примарном нивоу, речено је Срни у Фонду здравственог осигурања Републике Срске.

У Фонду су нагласили да је измјеном одлуке о усвајању цјеновника здравствених услуга омогућено да осигураници са хроничним обољењима који примају континуиране терапије свој лијек, прописан електронским рецептом, подижу у апотеци и више немају обавезу да одлазе код породичног доктора само како би платили партиципацију за прописивање рецепта, као што је то био случај раније.

Из Фонда су напоменули да је ово значајна погодност за пацијенте јер ће једноставније остваривати своје право на лијекове, а више ни не плаћају партиципацију само за услугу прописивања рецепта.

– Изузетак је, свакако, када љекар процијени да је потребно обавити преглед прије прописивања терапије. Тада ће осигураник прво посјетити породичног љекара и платиће партиципацију за преглед, у оквиру којег се подразумијева и одређивање терапије, што је раније била посебна услуга. Пацијенти који су по неком основу ослобођени плаћања ове обавезе – они и даље не плаћају партиципацију – појаснили су у Фонду.

Измјеном цјеновника уведене су и додатне услуге породичне медицине, које раније нису пружане пацијентима на примарном нивоу на терет Фонда.

– Ријеч је о услугама ултразвучног прегледа у породичној медицини, спирометрији и дермоскопији. Ове услуге ће на примарном нивоу радити они љекари који су едуковани за ове услуге, те се пацијенти не морају упућивати на више нивое здравствене заштите ради ових прегледа – истакли су у Фонду.

Осим тога, с циљем постизања још боље доступности услуга из области лабораторијске дијагностике, уведена је још једна нова услуга – узорковање крви за слање на виши реферални ниво.

– Ово је уведено ради лакше примјене Закона о здравственој заштити којим је предвиђено да с циљем ефикасније лабораторијске дијагностике и уштеде пацијентовог времена у установу вишег нивоа здравствене заштите може се умјесто пацијента упутити његов лабораторијски узорак – нагласили су у Фонду.

Из Фонда су подсјетили да су почетком године донијели потпуно нови цјеновник здравствених услуга с циљем унапређења ранијег цјеновника и прецизнијег дефинисања услуга које финансира обавезно здравствено осигурање, а да при томе пацијенти нису ускраћени ни за једну услугу.

Након тога, анализирани су сви приједлози и сугестије које су достављале здравствене установе, на основу чега су извршене измјене цјеновника.

– Садашњи цјеновник резултат је заједничког рада Фонда и здравствених радника. Ову праксу су поздравили и представници Удружења доктора породичне медицине и Актива директора домова здравља, изражавајући задовољство што имају могућност да учествују у доношењу аката Фонда, не само када је у питању цјеновник, већ и друге одлуке и правилници – навели су у Фонду.

У Фонду су истакли да су уважили и сугестије здравствених радника да им се омогући више времена да се упознају о одређеним новинама које се уводе, прије него што почне њихова примјена.

– Из тог разлога, измијењени цјеновник је био доступан на сајту Фонда знатно прије његове објаве у `Службеном гласнику` и о томе смо обавијестили све здравствене установе, како би здравствени радници имали довољно времена да се информишу о уведеним новинама – нагласили су у Фонду.

СРНА