Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » ФЕСТИВАЛ У НЕВЕСИЊУ ОКУПИО МЛАДЕ ЧУВАРЕ ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ

ФЕСТИВАЛ У НЕВЕСИЊУ ОКУПИО МЛАДЕ ЧУВАРЕ ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ

23.05.2024. | Вијести

У Центру за културу „Небојша Глоговац“ синоћ је одржано финално вече Васкршњег фестивала српске народне и изворне пјесме “КОЛ’КО СНАГЕ ХУМСКА ЗЕМЉА ИМА”.

Публика је испратила наступе 20 омладинаца који су интерпретирали најљепше изворне и народне пјесме, а трочлани жири и овог пута имао је тежак задатак, да изабере најбоље међу такмичарима.

Млади таленти из свих херцеговачких градова показали су велике музичке способности и љубав према традиционалној музици.

У програму овогодишњег фестивала учествовали су извођачи од 8 до 20 година који су подијељени у двије категорије: 

Побједница фестивала у категорији од 8 до 13 година је Марија Вртикапа из Гацка. Она је за интерпретацију пјесме „Ајде Јано“ добила највише гласова стручног жирија. Друга награда припала је Дуњи Михић из Невесиња, а трећа награда према оцјени стручног жирија иде у руке Дуње Давидовић из Гацка.

Највише гласова публике у млађој категорији добила је Јелена Радовановић из Невесиња.

У категорији од 14 до 20 година прву награду је освојила Анастасија Пајић из Требиња са пјесмом „Гора јечи“. Друга награда је припала Ивани Ђерић из Невесиња која је у овој категорији добила и највећи број гласова публике.Треће мјесто је заузела Марија Ратковић из Требиња.

Васкршњи фестивал је отворио начелник Општине Невесиње Миленко Авдаловић истакавши да ова манифестација има велики значај јер окупља омладину из читаве Херцеговине.

Директор Центра за културу „Небојша Глоговац“ Александар Вуковић је нагласио да је веома поносан на овај догађај који његује традицију српске народне и изворне пјесме.

„Задовољни смо јер смо створили услове да млади таленти могу изаћи на сцену и показати се пред публиком“, рекао је Вуковић.

Побједница фестивала у млађој категорији Марија Вртикапа није крила своје одушевљење што је освојила прво мјесто.

„Иако нисам очекивала да ћу побиједити, осјећам се одлично и стварно сам одушевљена. Било је много учесника, сви су били веома добри и из Невесиња носим лијепе утиске“, истакла је Вртикапа.

Требињка Анастасија Пајић, побједница у старијој категорији, каже да се музиком бави од малена и да јој је ова година изузетно успјешна.

„Имали смо много такмичења, а и ово вечерас је дивно, атмосфера је била прелијепа и публика је подржала сваког такмичара“, истакла је Пајић.

Кандидате на Васкршњем фестивалу оцјењивао је трочлани жири: професор соло пјевања Јелена Аничић, професор музике Јелена Килибарда и професор музичке културе Миљан Гутовић.

У ревијалном дијелу програма наступили су ученици Основне музичке школе „Свети Роман Мелод“ хармоникаши Срђан Спремо и Ђорђе Мањак, као и етно групе „Симонида“ и „Свети Димитрије“.

Организатори ове традиционалне манифестације су: Основна музичка школа „Свети Роман Мелод“, Центар за културу “Небојша Глоговац” и Црквена општина Невесиње. Покровитељ фестивала је Општина Невесиње.