Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » У НЕВЕСИЊУ ПРЕДСТАВЉЕНА СВЈЕДОЧАНСТВА О СТВАРАЊУ И ОДБРАНИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

У НЕВЕСИЊУ ПРЕДСТАВЉЕНА СВЈЕДОЧАНСТВА О СТВАРАЊУ И ОДБРАНИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

08.11.2022. | Вијести

У сусрет обиљежавању 28 и 30 година од митровданских битака у Дому културе „Небојша Глоговац“ вечерас је одржана промоција књиге „Зборник радова“ Организације старјешина Војске Републике Српске.

Књига обухвата радове са научно-стручне конференције о разлозима и условима формирања војске Републике Српске и њеном доприносу у стварању и очувању наше отаџбине.

На конференцији је своје радове презентовао 21 учесник, међу којима су академици, универзитетски професори, народни посланик из првог сазива Народне скупштине РС, генерали и друге старјешине војске РС.

Предсједник Организације старјешина војске РС проф. др Слободан Жупљанин је рекао да Зборник обухвата радове оних који су били свједоци стварања РС и који су објаснили због чега, како и на који начин је формирана војска РС и какав је био њен значај.

„То нам је било потребно јер наша непријатељска страна прича потпуно другачију причу у којој су Срби геноцидаши и агресори, што апсолутно не одговара правој истини“, истакао је Жупљанин.

Он је додао да је главни циљ ове књиге да истина изађе на видјело и да буде пренесена будућим генерацијама.

Предсједник Општинске Организације старјешина војске РС Неђо Пантић истакао је да је ово прва промоција „Зборника радова“ у РС.

„Зборник радова обухвата услове формирања и значај цјелокупне војске РС у којој веома важно мјесто заузима Херцеговачки корпус и Невесињска бригада“, нагласио је Пантић.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић је рекао да је „Зборник радова“ веома важна литература, поготово за млађе генерације, да лакше схвате како је било за Митровдан 1992. године.

„Што је дужа временска дистанца, све је већи значај Прве митровданске битке која је била мајка свих битака послије и која је ударила темељ јужне границе Републике Српске, као и Друга која је такође била тешка и борбена“, поручио је Авдаловић.

Декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву проф. др Драгo Мастиловић изразио је велико задовољство што је у Невесињу у навечерје овог великог хришћанског празника, рекавши да трајање Срба на нашим просторима никада није прекинуто упркос разним покушајима.

„Стварање Републике Српске је историјски догађај чији ће значај и далекосежност историја моћи да сагледа у правом свијетлу кроз овај Зборник, који представља свједочанство стварања и одбране Републике Српске“, истакао је Мастиловић.

О значају „Зборника радова“ такође су говорили и предсједник Скупшине Организације старјешина ВРС Благоје Ковачевић, потпредсјеник ОСТА ВРС Мирко Тривић и пуковник Зоран Јањић.