Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » У НЕВЕСИЊУ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О ЈУНАЦИМА МИТРОВДАНА

У НЕВЕСИЊУ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О ЈУНАЦИМА МИТРОВДАНА

07.11.2021. | Вијести

Промоцијом књиге “Одсудна одбрана”, историчара Предрага Лоза вечерас су у Невесињу почеле Митровданске свечаности које организују Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС, Борачка организација РС и Општина Невесиње.

Обиљежавање Митровдана, Дана општине Невесиње и крсне славе Борачке организације биће настављено сутра светом архијерејском литургијом, ломљењем славског колача, поменом и полагањем цвијећа на спомен обиљежја.

У Дому културе „Небојша Глоговац“ уз пригодан културни програм промовисана је књига Предрага Лоза “Одсудна одбрана”, драгоцјено свједочанство о судбоносним данима новембра 1992. и 1994. године када је сачувана источна Херцеговина.

Књига је дио ширег пројекта Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица о дешавањима у Херцеговини у периоду Одбрамбено-отаџбинског рата и резултат је обимног истраживања извора и литературе.

Аутор књиге, историчар Предраг Лозо, каже да је одбрану Херцеговине у Митровданским офанзивама у новембру 1992. и 1994. године ставио је у историографски контекст напора за стварање и одбрану Републике Српске.

‒ Књига је заснована на изворној документацији и грађи, као и на изјавама свједока ‒ нагласио је Лозо и додао да му је жеља да ова публикација постане успомена на борце и јунаке Митровдана, на оне који су страдали, али и оне који данас свједоче шта се дешавало тих судбоносних новембарских дана.

Начелник општине Миленко Авдаловић похвалио је труд младог аутора истакавши значај сакупљених докумената и оригиналних записа који ће посвједочити о свему што се дешавало у току ратних година.

Предсједник Општинске борачке организације Невесиње Синиша Шиповац захвалио се земљаку што је лик и дјело јунака који су одбранили Невесиње 1992. и 1994. године преточио у писану ријеч и тако допринио да херојска борба не пане у заборав.

У културно-умјетничком дијелу програма наступиле су етно групе „Симонида“ и „Свети Димитрије“, пјесник Јован Братић и народни гуслар Мирослав Шиљеговић. Ученица невесињске основне школе Ивана Ђерић говорила је стихове своје пјесме која је побиједила на конкурсу Општинске борачке организације на тему Митровдана.