Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » УЛОЖЕНО ВИШЕ ОД 20 МИЛИОНА КМ У ПРОЈЕКТЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ

УЛОЖЕНО ВИШЕ ОД 20 МИЛИОНА КМ У ПРОЈЕКТЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ

28.12.2021. | Вијести

Предузеће “Хидроелектране на Требишњици” посљедњих неколико година реализовало је капиталне пројекте од великог значаја за Херцеговину, чија укупна вриједност прелази 20 милиона КМ, изјавио је данас Срни руководилац инвестиција и изградње у ХЕТ-у Данило Илић.

Иако је за ово предузеће у наредном периоду приоритетно улагање у нове производне енергетске објекте, Илић је најавио да ће, у складу са могућностима, истовремено као и до сада, наставити да помажу херцеговачке општине у којима послују како би грађанима омогућили боље услове за живот.

Он је указао да је за ХЕТ увијек било веома значајно инвестирање у друштвено одговорне пројекте, јер се на тај начин побољшава живот грађана, али и развој привредних грана попут туризма, саобраћаја и водоснабдијевања.

Илић је навео да је ХЕТ у Требињу ове године завршио изградњу затвореног базена, који је већ пуштен у пробни рад, а у који су уложили око 13 милиона КМ и који представља један од највећих капиталних пројеката реализованих до сада не само у Требињу, већ и шире.

– Урађена је регулација `Ћатовића крака`, чиме је повећана пропусна моћ ријеке Требишњице кроз урбани дио града и спријечено плављење локалних насеља – истакао је он и напоменуо да је ХЕТ помогао локалну заједницу и изградњом саобраћајнице према брани Гранчарево, као и система за наводњавање “Мокро поље” и резервоара питке воде “Врело око”.

Он је појаснио да су ове године завршени претходно започети, а да су истовремено почели да се реализују и неки други велики пројекти, знатне вриједности.

– Од нових пројеката почела је изградња моста на обилазници око Требиња, чија је вриједност 10,5 милиона КМ. У наредном периоду планира се спајање шеталишта, од требињске мале бране до насеља Придворци, а планирана је и изградња шеталишта од базена `Брегови` до манстира Тврдош – најавио је Илић.

Помогли су, напоменуо је, не само реализацију пројеката у Требињу, већ и у другим херцеговачким општинама из слива Требишњице, у Невесињу и Билећи.

Извршни директор ХЕТ-а за производњу и техничке послове Илија Таминџија указао је да су посљедњих пет година највећа улагања у локалне заједнице у Херцеговини.

Он је навео да је у Невесињу, током претходних година, кроз пројекат Хидроелектрана “Дабар” први пут ријешен вишедеценијски проблем водоснабдијевања тог града, који је прикључен на напајање са два изворишта, што имају ријетко који градови у Републици Српској.

Таминџија је истакао да је у оквиру тог пројеката завршена и нова, боља саобраћајница која спаја Невесиње са Билећом и Требињем, те подсјетио на све урађено у Требињу, попут уређења обала, шеталишта, базена и обилазнице којом се смањују гужве.

За побољшање водоснабдијевања ХЕТ је инвестирао око три милиона евра у резервоар “Врело око”, а завршетком и осталих пратећих објеката, град Требиње више никад не би требало да остане без водоснабдијевања, рекао је Таминџија.

Он је напоменуо да су значајна улагање и у Билећи, те у Берковићима и Невесињу кроз пројекат “Горњи хоризонти”, који је вишенемјенски и не само енергетски значајан, већ и за пољопривреду, односно наводњавање или исушивање пољопривредних површина, те водопривреду и одбрану од поплава.

Срна