Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » СЈЕДНИЦА СО- Усвојен извјештај о извршењу буџета

СЈЕДНИЦА СО- Усвојен извјештај о извршењу буџета

21.10.2022. | Вијести

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су усвојили извјештај о извршењу буџета за првих пола године. Како је образложила вршилац дужности начелника Одјељења за финансије Сања Брењо, за шест мјесеци 2022. године, приходи су износили 5.068.054 КМ што је 53% у односу на годишњи план. У истом периоду буџетски расходи су износили 50% од плана.

Одборници су усвојили План активности на отклањању неправилности по препорукама Главне службе за ревизију јавног сектора која је обавила финансијску ревизију Општине Невесиње за 2021. годину и дала мишљење „са резервом“. Брењо је потврдила да су неке препоруке већ проведене и да су Планом утврђени рокови и носиоци активности.

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да су у локалној управи задовољни налазима ревизије, нагласивши да ће се потрудити да све техничке и процедуралне недостатке отклоне.

Програм рада зимске службе за предстојећу сезону представио је самостални стручни сарадник за путеве Миомир Кокотовић. Он је рекао да ће се одржавање путева и улица вршити према утврђеним приоритетима и да су за ову намјену предвиђена буџетска средства од 65.000 КМ.

На данашњој сједници највише се расправљало о Извјештају Организационог одбора «Невесињске олимпијаде 2022». Након што је самостални стручни сарадник начелника Марко Савић укратко подсјетио на садржаје овогодишње манифестације, своја запажања изнијели су и одборници.

Из СДС-а су похвалили уврштавање нових дисциплина, али су критиковали организацију коњских трка. Препоручили су обогаћивање програма свечаног отварања олимпијаде.

Из СНСД-а су оцијенили да је манифестација успјешно организована и добро посјећена на задовољство спортиста и гостију. Сматрају да су нови садржају, попут планинског трчања, футсал турнира и Каравана РТРС-а, били пун погодак.

Директор СШЦ „Алекса Шантић“ Момир Братић нагласио је да је и поред одређених проблема материјалне природе стање у области средњег образовања у општини Невесиње добро захваљујући коректној сарадњи са Министарством просвјете и културе РС, Републичким педагошким заводом и локалном заједницом. Он је додао да је Годишњи плани програм рада школе у потпуности реализован и да су ученици били успјешни на разним такмичењима. Братић је одбацио наводе одборника СДС-а да је у школи било мобинга, истичући добре међуљудске односе.

На приједлог Клуба одборника СНСД-а усвојен је закључак да Средњошколски центар са директором и начелником општине Министарству просвјете и културе РС упути иницијативу за увођење електро струке у школу. Како је образложено, ово занимање дошло би до изражаја због више енергетских пројеката који се реализују на подручју општине Невесиње.

Информације о раду Туристичке организације, Музичке школе и Народне библиотеке прихваћене су без расправе.

Директорица Музичке школе „Свети Роман Мелод“ Драгана Будалић подсјетила је да ову установу похађа 240 ученика на седам одсјека. Нагласила је да су ученици у претходној школској години остварили значајне успјехе на више такмичења. Према њеним ријечима, завршетком обнове Дома културе обезбијеђени су много бољи услови за извођење наставног процеса.

Подносећи информацију о раду Народне библиотеке Невесиње у прошлој години директор ове установе Синиша Килибарда навео је учешће у организацији више културних манифестација, стручних предавања и промоција књига. Нагласио је да је невесињска библиотека у 2021. години куповином и донацијама набавила 450 књига и да је уписано 579 читалаца.

Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Милутин Самарџић представио је одборницима анализу стања у областима културе и спорта. Нагласио је да су се оснивањем Јавне установе Центар за културу „Небојша Глоговац“ стекли услови да се подигне ниво културних дешавања у општини. Додао је да велика заинтересованост дјеце и младих за спорт обавезује локалну заједницу да обезбиједи што боље услове за рад 14 спортских колектива који егзистирају у Невесињу.

Општински парламент је данас због истека периода на који су именовани прво разријешио, а потом и именовао вршиоце дужности начелника четири општинска одјељења, секретара Скупштине општине и вршиоце дужности директора Дома здравља, Центра за социјални рад, Радио Невесиња, Туристичке организације и Центра за културу «Небојша Глоговац».

Именована је и Конкурсна комисија за избор и именовање два члана Општинске изборне комисије.