Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » СПАСОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У НЕВЕСИЊУ

СПАСОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У НЕВЕСИЊУ

02.06.2022. | Вијести

Поводом Спасовдана – крсне славе Општина Невесиње и Цркве Вазнесења Господњег свету литургију у саборном храму служио је владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије са свештенством Епархије. Након богослужења традиционална свечана литија прошла је градским улицама. Ломљење славског колача и славски обред обављени су порти храма.

Славским свечаностима присуствују предсједник Владе РС Радован Вишковић, савјетник предсједника Србије за безбједност Милорад Вељовић, представници локалне извршне и законодавне власти, борачких организација, јавних институција, предузећа и гости из херцеговачких општина.

Обраћајући се вјерном народу владика Димитрије честитао је славу општине и Саборног храма.

– Сви ми који долазимо у Невесиње осјећамо се као ученици Христови који су се попели на Маслинску гору гдје су видјели славу Божију – рекао је владика Димитрије.

Он је нагласио да је у Невесињу увијек радосно и свјетло, гдје људи воле цркву и Бога и чувају чојство, јунаштво, образ и поштење.

Присутне је поздравио начелник општине Невесиње, предсједник Владе РС Радован Вишковић, савјетник предсједника Србије за безбједност Милорад Вељовић и старјешина Саборног храма Младен Чалија.

Овогодишње празновање биће у знаку завршетка неколико важних пројеката за општину Невесиње који ће бити отворени на празник који симболично указује на уздизање и напредак.

У 11 часова заказано је свечано отварање обновљене зграде Дома културе у којој су смјештени Музичка школа, Народна библиотека, Градска галерија и Спомен соба. Најављено је и обраћање званичника. Након тога, планиран је обилазак проширеног објекта Дјечијег вртића «Света Евгенија царица Милица».

Славске свечаности у 12:30 часова биће настављене код језера Алаговац гдје ће свечано бити пуштен у функцију пречистач питке воде. Пројекат вриједан три милиона марака омогућиће континуирано снабдијевање становништва чистом и исправном водом током читаве године.

Свечаности се завршавају славским ручком у Свадбеном салону «Стефан».