Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » СО-УСВОЈЕН НАЦРТ РЕБАЛАНСА БУЏЕТА ЗА 2023.ГОДИНУ

СО-УСВОЈЕН НАЦРТ РЕБАЛАНСА БУЏЕТА ЗА 2023.ГОДИНУ

02.11.2023. | Вијести

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су већином гласова усвојили Нацрт ребаланса буџета за 2023. годину. Измијењени годишњи план прихода и расхода у општинску касу пројектован је на износ 12.295.380 КМ и за 3% је већи у односу на раније усвојени буџет за текућу годину.

Како су појаснили из Општинског одјељења за финансије, порески приходи су мањи за 1%, а непорески већи за 5% . На расходовној страни, највећа повећања односе се на социјалну заштиту и грантове спортским и омладинским организацијама.

Одборници власти и опозиције различито су оцјењивали ребаланс буџета.

Из СДС-а су указивали да је настављен тренд повећања расхода за лична примања и да је мало инвестиција из изворних општинских прихода. Према њиховој оцјени, приходи нису реално планирани и водиће у дефицит на крају године.

Из СНСД-а су узвратили оцјеном да ребаланс показује да је буџет реалан и добро избалансиран између инвестиција, социјалних потреба и улагања у спорт и културу. Као разлог повећања расхода за лична примања претходних година навели су пораст цијене рада запослених. Нагласили су и да су донаторска средства Владе Србије транспарентно трошена.

Начелник општине Миленко Авдаловић сматра да је Невесиње по финансијској дисцилини међу најбољим локалним заједницама Републике Српске. Он је одбацио примједбе опозиције да су смањене субвенције за пољопривреду, образлажући да је износ од 31.000 КМ исплаћен пољопривредницима кроз пројекат ИФАД-а. Потврдио је и да ће све студентске стипендије бити исплаћене према потписаним уговорима. Најавио је и подршку спортским клубовима, посебно оним који остварују добре резултате.

Нацрт ребаланса буџета усвојен је са 16 гласова „за“ и три „уздржана“ гласа.

На данашњој сједници Општинског парламента прихваћен је извјештај Организационог одбора „Невесињске олимпијаде 2023“. Подносећи извјештај начелник општине Миленко Авдаловић је оцијенио да је овогодишња манифестација спорта, културе и туризма по броју учесника и посјетилаца била успјешна.

Одборници су без расправе усвојили неколико одлука из области просторног уређења и стамбено-комуналних послова. Утврђен је посебан интерес за продају непокретности у својини општине испод тржишне цијене и именована Комисија за провођење лицитације. Усвојена је и Одлука о приступању измјени Регулационог плана „Војни логор Невесиње“ у оквиру које је и иницијатива да се на бившем војном полигону изгради јавни паркинг како би се растеретиле саобраћајнице око тржног центра и Дома културе.