Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » СО НЕВЕСИЊЕ: УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ НАЧЕЛНИКА И ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ

СО НЕВЕСИЊЕ: УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ НАЧЕЛНИКА И ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ

08.05.2024. | Вијести

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су прихватили Извјештај о раду начелника општине и Општинске управе у прошлој години. Усвојено је и више извјештаја о раду јавних установа и мјесних заједница, те информације о стању у области пољопривреде, јавног превоза, газдовању шумама и заштити животне средине.

Подносећи извјештај о раду у 2023. години начелник општине Миленко Авдаловић је рекао да је одржана финансијска дисциплина и континуитет инвестиција и да је потврђена успјешна сарадња са владама Републике Српске и Србије. Нагласио је да су све обавезе према буџетским корисницима, пољопривредницима и студентима испоштоване и да је остварен суфицит у пословању. Авдаловић је најавио да ће средства преостала од донације Владе Србије у износу од 126.000 КМ бити усмјерена за другу фазу изградње канализације у насељу Миљевац. Претходно је Општински парламент дао сагласност на измјену Плана утрошка средстава од Владе Србије.

Одборници су данас прихватили комплетиран Извјештај Комисије за провођење контроле примјене одредби из закљученог Споразума и Уговора са привредним друштвом „Мраз“. У Извјештају је наведено да су Одлуком СО Невесиње овом предузећу додијељена средства од 230.000 КМ на име преквалификације и доквалификације радника, а на основу Уговора о подстицајима 220.000 КМ за запошљавање 60 радника.

Предсједник Комисије Милутин Самарџић навео је да су прегледом документације утврдили да је предузеће „Мраз“ испоштовало све одредбе Одлуке СО Невесиње, закљученог Споразума, као и обавезе запошљавања 120 радника.

У скупштинској дискусији из опозиционог СДС-а је оцијењено да је испоштован уговор, али су критиковали пропуштену прилику да се боље заштите права радника.

Начелник општине Миленко Авдаловић је нагласио да су подстицајна средства додјељивана транспарентно и да је износ зависио од броја запослених радника.

Општински парламент је данас једногласно донио Одлуку о финасирању Матурске вечери ученика СШЦ „Алекса Шантић“. За покровитељство овог догађаја из буџетске резерве биће издвојена средства од 12.500 КМ.

Подносећи информацију о утрошку средстава за реализацију Програма заједничке комуналне потрошње начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Сандра Зиројевић навела је да су за чишћење улица, тргова и градског гробља, одржавање зелених површина, транспорт отпадака, јавну расвјету и интервенције по налогу инспекције у 2023. години утрошена буџетска средства у износу од 204.000 КМ.

Зиројевић је информисала одборнике и о стању у области јавног превоза наглашавајући да је за субвенционисање превоза ученика у прошлој школској години издвојено 65.000 КМ буџетских средстава.

Директор Дома здравља Невесиње Жарко Таминџија упознао је одборнике о проведеној финансијској ревизији Дома здравља Невесиње за 2022. годину. Он је констатовао да је извјештај задовољавајући и да показује да није било озбиљних грешака у пословању невесињске здравствене установе.

Начелник Одјељења за пољопривреду и рурални развој Велибор Радовановић детаљно је информисао одборнике о стању пољопривредне производње, структури земљишта, пољопривредним газдинствима и подстицајним мјерама. Навео је да су на основу републичког Правилника за остваривање новчаних подстицаја из области пољопривреде у Невесињу у прошлој години пласирана средства од 3,1 милион КМ, а да је Општина Невесиње реализовала додатне подстицаје од око 250.000 КМ.

Подносећи информацију о стању и газдовању шумама на подручју општине Невесиње в.д. директора Шумског газдинства „Ботин“ Мирко Будалић навео је да је укупна вриједност реализованих шумских дрвних сортимената у 2023. години 3,1 милион марака што је 88% од плана. Он је најавио да ће и ове године Газдинство обезбиједити огрев за социјално угрожене породице.

Одборници су данас усвојили извјештаје о раду мјесних заједница, Радио Невесиња, Центра за културу „Небојша Глоговац“ и Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице у 2023. годоини, те Информацију о заштити животне средине.

На данашњој сједници Општинског патрламента продужен је мандат вршиоцима дужности директора Центра за социјални рад, Туристичке организације Невесиње и Центра за културу „Небојша Глоговац“.