Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » СО НЕВЕСИЊЕ-УСВОЈЕН ЗАВРШНИ РАЧУН ЗА ПРОШЛУ ГОДИНУ

СО НЕВЕСИЊЕ-УСВОЈЕН ЗАВРШНИ РАЧУН ЗА ПРОШЛУ ГОДИНУ

10.06.2024. | Вијести

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су већином гласова усвојили Одлуку о извршењу буџета за 2023. годину. Прихватили су и више извјештаја о раду јавних установа, те информације Електро-Невесиња и Бироа за запошљавање.

Начелник Одјељења за финансије Сања Брењо представила је завршни рачун за 2023. годину наглашавајући да су укупни приходи износили 12.307.115 КМ. Она је прецизирала да су у истом периоду расходи износили 11.818.137 КМ, што значи да је остварена разлика у финансирању у износу од 488.978 КМ. Брењо је истакла да је буџет стабилан и да су редовно извршаване обавезе према свим буџетским корисницима.

У краткој одборничкој дискусији из СНСД-а су оцијенили да је примјетна дисциплина финансијског пословања и равномјерно извршење, уз наглашавање да је настављен и инвестициони циклус. Ни опозициони СДС није имао већих примједби уз констатацију да је остварено солидно извршење буџета. Одлука је усвојена гласовима скупштинске већине, док је опозиција била уздржана.

Већином гласова усвојен је Извјештај о утрошку намјенских средстава од накнада по основу продаје шумских дрвних сортимената за 2023. годину. Средства од 132.247 КМ утрошена су за програм санације и одржавања локалних путева и расходе за услуге зимске службе.

Према извјештају Одјељења за финансије намјенска средства од посебних водних накнада за 2023. годину у износу од 33.938 КМ утрошена су за инвестиционо одржавање, реконструкцију и адаптацију производно-услужних објеката.

Средства за реализацију посебних мјера заштите од пожара у износу од 7.297 КМ искориштена су за куповину ватрогасне опреме.

Извјештаји о раду Центра за социјални рад, Црвеног крста Невесиње и Општинске туристичке организације за 2023. годину прихваћени су без расправе.

Подносећи Информацију о стању електро мреже и проблемима снабдијевања електричном енергијом руководилац ТЈ Електро-Невесиње Мишел Кешељ нагласио је да су прошлој години извршили значајна улагања у реконструкцију и изградњу средњенапонске и нисконапонске мреже. Стање енергетских објеката је оцијенио као задовољавајуће.

Шеф Бироа за запошљавање Маја Буха упознала је одборнике са основним показатељима тржишта рада и реализованим програмима запошљавања у прошлој години. Потврдила је да се на евиденцији Бироа тренутно налазе 1.972 незапослена лица.

Подносећи Информацију о раду Дома здравља Невесиње у 2023. години директор ове здравствене установе Жарко Таминџија нагласио је да се услуге примарне здравствене заштите обављају уз стручан кадар и добру дијагностичку службу и снабдјевеност санитетским материјалом. Као проблем је истакао повећане трошкове превоза пацијената. Потврдио је да је Дом здравља прошлу годину окончао са позитивним финасијским резултатом.

Одборници су данас усвојили Одлуку о измјени Регулационог плана „Војни логор“. Како је образложио самостални стручни сарадник за Просторно планирање и екологију Миљан Ђурасовић, овим документом стварају се плански услови за изградњу вишеспратне стамбено-пословне зграде са паркингом и подземном гаражом, два јавна паркинга и једног спомен парка код Дома културе, као и пратеће комуналне инфраструктуре.

Скупштина је утврдила висину накнада за рад у бирачким одборима на провођењу Локалних избора 2024. године. Након проведене конкурсне процедуре Општински парламент је данас именовао нове чланове управних одбора у Центру за социјални рад и Центру за културу „Небојша Глоговац“.