Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » САСТАНАК ТУРИСТИЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ИСТОЧНЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ О РАЗВОЈУ РУРАЛНОГ ТУРИЗМА

САСТАНАК ТУРИСТИЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ИСТОЧНЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ О РАЗВОЈУ РУРАЛНОГ ТУРИЗМА

08.05.2024. | Вијести

Туристичка организација Општине Невесиње данас је била домаћин састанка поводом презентације пројекта из програма Хоризон Еуропа, под називом СМАРТ ЕРА, чији је циљ употреба паметних технологија у руралном развоју. На састанку су учествовали представници туристичких организација из општина Билећа, Гацко, Љубиње, Берковићи, Калиновик, Источни Мостар и града Требиња.

Руководилац Сектора за развој туристичког производа у Туристичкој организацији РС Ана Лакић истакла је да овај пројекат обухвата шест држава Европе, те да је Источна Херцеговина дио пилот подручја.

„Ми смо идентификовали рурални туризам као нешто што је потребно унаприједити у овом дијелу БиХ и очекујемо од партнера из ЕУ да дају софтерска рјешења, на основу којих ћемо побољшати понуду“, истакла је Лакићева, појашњавајући да Источна Херцеговина има све предуслове који су неопходни за развој, само их је потребно системски и помоћу пројеката Европске уније подстаћи.

Директор Туристичке организације Невесиње Дарко Марић нагласио је да ће овај пројекат, који је научно истраживачког карактера, трајати четири године и да у том периоду очекују да на основу дефинисаних потреба добију нека од технолошких рјешења проблематике руралних подручја Источне Херцеговине из области туризма.

„На састанку смо разговарали о потребама, проблемима и потешкоћама развоја туризма у руралним подручјима Источне Херцеговине. Сви учесници су изарзили спремност за сарадњу и дијалог, у нади да ће наша сарадња бити плодна током реализације овог значајног пројекта“, закључио је Марић.

Пројекат, који предводи Фондација Бруно Кеслер – FBK из Италије, има за циљ побољшање и унапређење квалитета живота у руралним подручјима, посебно се фокусирајући на кориштење „смарт“ рјешења, технологија и иновација.