Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » РЕБАЛАНС БУЏЕТА ОПШТИНЕ НЕВЕСИЊЕ ПРОЈЕКТОВАН НА ИЗНОС ОД ПРЕКО 10 МИЛИОНА МАРАКА

РЕБАЛАНС БУЏЕТА ОПШТИНЕ НЕВЕСИЊЕ ПРОЈЕКТОВАН НА ИЗНОС ОД ПРЕКО 10 МИЛИОНА МАРАКА

17.08.2021. | Вијести

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су већином гласова усвојили Нацрт ребаланса буџета у износу од 10.770.416 КМ што је 40% више у односу на план усвојен у марту ове године.

Како је образложила начелник Одјељења за финансије Сања Брењо нова пројекција буџетских прихода и расхода омогућена је након што је Влада Србије уплатила грант средства за општину Невесиње у износу од 2.992.420 КМ. Брењо је навела да су порески приходи већи за 0,46%, а непорески 6,74% у односу на план.

Према њеним ријечима, највећи дио додијељених средстава од Владе Србије усмјерен је у инвестиције које су детаљно представљене у пратећем документу ̶̶ План улагања у нефинансијску имовину којим је прецизирана расподјела 2.843.987 КМ. И субвенције су повећане за око 350.000 КМ, навела је Брењо.

Током скупштинске дискусије одборници и власти и опозиције су као позитивно истакли повећање пореских прихода, али су имали различита мишљења око расподјеле средстава добијених од Владе Србије.

Из СНСД-а су ребаланс буџета окарактерисали као историјски, образлажући то великим приливом новца који ће бити уложен за развој општине, нова радна мјеста, инфраструктуру и културно-спортске објекте. С друге стране, одборници опозиционог СДС-а и СРС “Др Војислав Шешељ” сматрају да понуђени план неће задовољити очекивања грађана. Замјерили су и што није прецизирано које ће саобраћајнице бити асфалтиране.

Начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да ће средства бити потрошена транспарентно за развој и напредак општине. Додао је да ће све бити јавно са прецизним извјештајем који ће бити прослијеђен Влади Србије.

Нацрт ребаланса буџета усвојен је са 12 гласова “за” и четири “уздржана” гласа.

Одборници су данас једногласно подржали умањење комуналне таксе за привремено заузимање јавних површина, као мјеру помоћи угоститељским убјектима за превазилажење негативних утицаја пандемије на пословање.Према новој одлуци која ће важити до краја године износ постојеће таксе умањује се за 50%.

Једногласно је усвојено и неколико одлука о продаји неизграђеног градског земљишта у државној својини путем непосредне погодбе ради обликовања грађевинске честице којима је власницима пословних објеката у зони регулационог плана “Војни логор” омогућено проширење објекта.

На данашњој сједници Општинског парламента донесено је неколико рјешења о именовањима у скупштинске комисије и одборе. Ово је било неопходно, након што су два одборника СНСД-а добила замјенске мандате у СО Невесиње. За члана Школског одбора у СШЦ “Алекса Шантић” испред једнице локалне самоуправе именован је Мирко Будалић.

Невесињски одборници убудуће ће присуствовати закључењима брака у општини Невесиње. Пошто је Породичним законом Републике Српске предвиђено њихово присуство, Одјељење за општу управу је сачинило Приједлог одлуке који је данас прихваћен и биће објављен у Службеном гласнику општине Невесиње.