Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Невесиње
  4.  » Природне вриједности – планине

Природне вриједности – планине

Простор Општине припада Динаридима и има карактеристике изразитог брдско-планинског подручја. Вележ (највиши врх Ботин, 1.969 метара), највиша планина Општине. Претпоставља се да је добила име по старословенском богу Велесу. Пружа се правцем сјеверозапад – југоисток у дужини око 15 km.

Сјевероисточна страна планине је доста атрактивнија, због окомитих греда висине 300 до 400 метара, трагова глацијације, бујне вегетације, глацијалног језера, и великог броја подземних крашких облика (пећине и јаме). Ова планина је и веома богато ловиште, са свим врстама високе дивљачи овога поднедбља (медвјед, вук, лисица, срндаћ, дивља свиња и веома ријетка дивокоза).

Планина Вележ

 Црвањ планина издиже се осамљена и са свих страна одсјечена од сусједних планинских ланаца. Пружа се равно у правцу од сјевера према југу и заузима сав сјевероисточни дио невесињске општине. Својом сјеверном страном је омеђена Неретвом, са запада и југозапада Невесињским пољем, а са истока пространом висоравни изузетне љепоте Морине, коју још називају европски Тибет.

Поменуте планине су најпогодније за развој планинарства, алпинизма (планина Вележ), бербу љековитих биљака, ловног и излетничког туризма, али и за развој неких нових видова туризма.