Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » ПРЕЧИСТАЧ ПИТКЕ ВОДЕ НА ЈЕЗЕРУ АЛАГОВАЦ УСКОРО У ФУНКЦИЈИ

ПРЕЧИСТАЧ ПИТКЕ ВОДЕ НА ЈЕЗЕРУ АЛАГОВАЦ УСКОРО У ФУНКЦИЈИ

19.11.2021. | Вијести

Реконструкција постројења за пречишћавање питке воде на језеру Алаговац ушла је у завршну фазу. Јавно предузеће „Водовод“ ће до краја године уз постојећи водоводни систем „Удбина“ у дистрибутивну мрежу укључити и „фабрику воде“ у коју је инсталирана најмодерније опрема и примијењена савремена технолошка рјешења. Овај пројекат вриједан 1.549.578 евра омогућиће континуирано снабдијевање становништва чистом и исправном водом током читаве године.

Реконструкција пречистача изводи се у оквиру пројекта „Водоводна и канализациона инфраструктура у Републици Српској“.

Начелник општине Миленко Авдаловић каже да је реализација каснила зато што је пројекат у почетку потцијењен у и финансијском и технолошком погледу. Наглашава да је финасијска конструкција заокружена средствима Владе Републике Српске, Европске инвестиционе банке, Општине Невесиње и Центра за међународну сарадњу и развој.

− Завршетком овог пројекта у Невесињу ће коначно бити ријешен проблем питке воде, а потрошачи ће добити дупло напајање – истиче Авдаловић.

Вршилац дужности ЈП „Водовод“ Славиша Сокнић каже да је урађена комплетна реконструкција постројења тако да ће вода након захвата из акумулације Алаговац проћи седам технолошких фаза и након тога ће бити дистрибуирана потрошачима.

Сокнић подсјећа да је протеклих неколико година урађено преко 30 километара примарне водоводне мреже и додаје да је за наредну годину планирано да се уради потисни цјевовод од Алаговца до резервоара Рови у дужини од 4,25 километара.

−Два независна изворишта воде и уредно снабдијевање и у хидролошки неповољним периодима године представљаће право богатство за општину Невесиње – указује Сокнић.

Радове изводи словеначка фирма ESOTECH из Велења. Представник овог предузећа Андреј Каменшек каже да је завршено 99% посла и да је преостало да се ураде завршна тестирања и узорковање воде.

− Уграђена је савремена опрема са гаранцијом од 10 година, а ново постројење ће имати капацитет од 70 литара у секунди што је за Невесиње више него довољно – прецизирао је Каменшек.

Стари водоводни систем пречишћавања воде на Алаговцу урађен је још осамдесетих година прошлог вијека и није могао задовољити потребе становништва Невесиња.