Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » ПРАЗНОВАЊЕ МИТРОВДАНА У ЗНАКУ 30. ГОДИШЊИЦЕ ПРВЕ МИТРОВДАНСКЕ БИТКЕ

ПРАЗНОВАЊЕ МИТРОВДАНА У ЗНАКУ 30. ГОДИШЊИЦЕ ПРВЕ МИТРОВДАНСКЕ БИТКЕ

02.11.2022. | Вијести

Поводом Митровдана –Дана општине Невесиње, крсне славе Борачке организације РС, и у знак сјећања на Митровданске битке 1992. и 1994. године у Невесињу ће бити одржана дводневна манифестацијa са светом литургијом, свечаном академијом, поменима, пријемима, полагањем цвијећа на спомен обиљежја, промоцијама и другим садржајима којима се његује култура сјећања.

Митровданске свечаности почеће у понедјељак, 7. новембра промоцијом Зборника радова са научно стручне конференције о разлозима и условима формирања Војске РС и њеном доприносу у стварању и очувању Републике Српске. Промоција коју приређује Организација старјешина Војске РС у Дому културе «Небојша Глоговац» почиње у 17:30 часова.

Удружење дјеце погинулих бораца «Насљеђе» на Тргу слободе у 18:45 часова организује перформанс под називом „Љубав за оне на небу“.

У Дому културе у 19 часова биће приређен пријем за породице погулих бораца са пригодним програмом. Општинска борачка организација уручиће новоустановљена признања – Митровданску грамату и Митровданску плакету.

Митровданско молитвено сабрање почиње у 9 часова светом архијерејском литургијом у Цркви Светог Вазнесења Христовог коју ће служити владика Димитрије уз саслужење свештенства. У порти Саборног храма биће обављен славски обред.

Код Споменика слободе у 11 часова делегације ће положити цвијеће и одати почаст погинулим српским јунацима. Вијенац ће бити положен и код Споменика легендарном команданту Новици Гушићу. Потом је предвиђен обилазак Спомен собе у којој ће бити служен помен погинулим борцима.

Свечана Митровданска академија у Дому културе «Небојша Глоговац» почиње у 12 часова. Биће приређен културно-умјетнички програм уз обраћање званичника.

ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА МИТРОВДАНА

Понедјељак, 7. новембар

17:30 Промоција Зборника радова о Војсци РС /Дом културе „Небојша Глоговац“/

18:45 Перформанс Удружења „Насљеђе“: „Љубав за оне на небу“ /Трг слободе/

19:00 Пријем за породице погинулих бораца /Дом културе „Небојша Глоговац“/

Уторак, 8. новембар

09:00 Света архијерејска литургија /Саборни храм/

11:00 Полагање цвијећа код Споменика слободе и Споменика Новици Гушићу

11:30 Помен погинулим борцима /Спомен соба/

12:00 Митровданска академија /Дом културе „Небојша Глоговац“/