Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Невесиње
  4.  » Општи подаци

Општи подаци

Општина Невесиње се налази на југу Босне и Херцеговине (југоисток Републике Српске), на географски повољном положају источно од Мостара и јужно од Сарајева. Заузима површину од 923,4 km2 и по величини територије је трећа општина у Републици Српској. Општина је брдско-планински рејон Високе Херцеговине са просјечном надморском висином од 860 метара и посједује карактеристике ваздушне бање.

Простор општине Невесиње се налази под утицајем средњоевропске континенталне климе са сјевера и медитеранске климе са југа. Исплетеност ових климатских утицаја, као и разноврсност рељефа, дају овом подручју обиљежја планинске климе. За овај тип климе у просјеку су карактеристичне дуже и хладније зиме и умјереног и кратког љета.

Град надвисују планине: Вележ, Црвањ, Црна Гора, Снијежница и Бјелашница. Као и све крашке предјеле карактерише је велико крашко поље површине од 17.000 ha, кроз које протиче понорница Заломка. У општини живи око 14.000 становника, са просјечном густином насељености од 15 становника на 1 km2. Општина има бурну и богату историју, а Невесиње је познато као историјско мјесто.