Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » 
    ОД ТУРСКОГ ДРУМА ДО МОДЕРНЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ


ОД ТУРСКОГ ДРУМА ДО МОДЕРНЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ

04.11.2022. | Вијести

Рехабилитација магистралног пута Невесиње – Мостар при самом је крају. Пресвлачење новим слојем асфалта је завршено и преостаје још да се доврши постављање сигнализације.

Поново је успостављено редновно одвијање саобраћаја, с тим да у зони извођења радова може бити краћих застоја.

Пројектом рехабилитације који је финансирало Јавно предузеће „Путеви РС“ урађено је потпуно пресвлачење саобраћајнице новим асфалтом на дионици Невесиње – Бакрачуша дугој 10,7 километара. Рехабилитација ове фреквентне саобраћајнице са пажњом је праћена у читавој Херцеговини. Велико интересовање грађана, привредника и свих путника намјерника довољно говори о значају ове путне комуникације успостављене још у турско доба.

Први колски пут Мостар – Невесиње саграђен је 1868. године и имао је првенствено војну намјену. Турске власти су жељеле да наставком пута према Гацку и Никшићу обезбиједе снабдијевање гарнизора и караула према граници Црне Горе. Пошто је био лоше пројектован и није омогућавао нормалан транспорт и даље се задржао каравански саобраћај. Страни путописци су забиљежили да се од Мостара до Невесиња путовало шест сати.

Доласком Аустругарске на ове просторе велика пажња је поклањана управо изградњи путне мреже. Трасиран је нови пут који је од Благаја водио преко Буска и Чобановог поља кроз Бишину и Невесиње. Грађен је од 1880. до 1882. године. Након 1903. године урађена је пречица, тако да пут више није пролазио кроз центар Благаја.

Послије Другог свјетског рата обављена је темељна реконструкција саобраћајнице, али је дјелимично задржана и траса старог аустро-угарског пута.

Нови асфалтни пут Невесиње – Мостар свечано је отворен 4. јула 1974. године. Након тога је услиједио велики привредни развој Невесиња. За кратко вријеме отворене су три фабрике, Спортска дворана и Робна кућа у центру града.

Након посљедњег рата магистралну саобраћајницу до ентитеске границе одржавало је ЈП «Невесињепутеви». У неколико наврата рађена су проширења на дионици преко превоја Гребак и по потреби су саниране ударне рупе.

Занимљиве цртице везане за пут Невесиње – Мостар

• Друм Мостар – Благај – Невесиње саграђен је 1868. године. До тада је постојала само коњска стаза.

• Возећи се у фијакеру друмом Мостар – Невесиње и осматрајући околну природу бард херцеговачког пјесништва Алекса Шантић добијао је инспирацију за своје најљепше пјесме.

• Први моторни трицикл друмом из Мостара у Невесиње је довезао Ристо Сјеран 1919. године.

• Стални аутобуски саобраћај Мостар – Невесиње успостављен је 1927. године. Прекидан је само током Другог свјетског рата и посљедњег грађанског рата у БиХ.

• На излазу из Бишине уз пут Невесиње – Мостар прије Другог свјетског рата било је неколико кафана, међу којима су најпознатије биле Алексе Пророка, Јоза Микулића и Виде Микулић.

• Најтежа саобраћајна несрећа на путу Мостар – Невесиње догодила се 6. априла 1959. године након слијетања аутобуса у провалију код Буска. Том приликом два лица су смртно страдала, а 35 путника је теже и лакше повријеђено.

ДРАГАН ГРАХОВАЦ