Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » НЕВЕСИЊСКИ ОДБОРНИЦИ УСВОЈИЛИ БУЏЕТ ОД 10,6 МИЛИОНА КМ

НЕВЕСИЊСКИ ОДБОРНИЦИ УСВОЈИЛИ БУЏЕТ ОД 10,6 МИЛИОНА КМ

30.12.2021. | Вијести

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су већином гласова усвојили буџет за 2022. годину у износу од 10.576.950 КМ. Прихваћени су програми рада и финансијског пословања више јавних установа чији је оснивач општина Невесиње. Усвојен је Програм рада Општинског парламента и Извјештај Општинске борачке организације, те обављено више разрјешења и именовања.

Како је појаснила в.д. начелника Одјељења за финансије Сања Брењо у односу на Нацрт буџета усвојен на претходној сједници Општинског парламента буџетски оквир је већи за 2.238.063 КМ због укључивања Дома здравља у трезорски систем пословања. Према њеним ријечима било је још неколико мањих корекција које су урађене на сугестију Министарства финансија Републике Српске.

Амандмани СДС-а и СРС “Др Војислав Шешељ” нису добили потребан број гласова. Опозиција је тражила да се дио средстава из буџетске резерве релоцира на издатке за пронаталитетну политику, пољопривредне субвенције, израду пројектне документације за водовод у Горњем пољу и пут за Вјенчац, те помоћ пензионерима.

Коментаришући ове амандмане начелник општине Миленко Авдаловић је рекао да општина већ стимулише пронаталитетну политику и да разматра увођење надоканаде за родитеље који не раде у државним фирмама. Додао је да наредне године креће изградња водовода у Хумчанима и Бијењи и да ће бити отворено питање водоснабдијевања осталих села у Горњем пољу. Авдаловић је нагласио да је посљедњим ребалансом буџета значајно повећан грант за Удружење пензионера.

Одборници су данас усвојили и пратећу Одлуку о извршењу буџета којом се прописују управљање буџетским средствима и права и обавезе буџетских корисника.

Предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац информисао је одборнике о актуелној ситуацији поводом хапшења бивших припадника Невесињске бригаде Војске Републике Српске. Изражавајући огорчење због бруталних хапшења, Шиповац је упознао Општински парламент са предузетим активностима борачких организација како би оптужени борци добили правну, финансијску и сваку другу помоћ у доказивању истине. Извјештај је послије краће дискусије једногласно прихваћен.

Било је и захтјева да се одржи и тематска сједница о борачким питањима. Обазложено је да се овакве сједнице заказују у складу са законским процедурама и Пословником Скупштине Општине.

На данашњој сједници одборници су утврдили пореску стопу за опорезивање непокретности на подручју општине Невесиње за 2022. годину и вриједност непокретности по зонама. Према усвојеним одлукама, стопа пореза износи 0,17% на процијењену тржишну вриједност непокретности по зонама што је на нивоу од претходне године. Изузетак је пореска стопа на непокретностима у којима се обавља производна дјелатност која износи 0,05%.

Усвојеним Програмом рада Скупштине општине Невесиње за 2022. годину утврђен је садржај послова и задатака Општинског парламента, начин и рокови њиховог извршавања и носиоци активности. Како је образложено, овај програм је урађен на основу раније праксе, али је отворен за нове иницијативе и приједлоге.

Извјештаји о програмима рада и финасијског пословања општинских јавних установа и организација чији је оснивач Општина Невесиње прихваћени су уз краће дискусије.

У плановима Дома здравља Невесиње за наредну годину највећа новина је прелазак на трезорски систем пословања. Изражена је и спремност за квалитетно обављање здравствених услуга и захвалност општини Невесиње за финансијску помоћ радницима који су радили у ковид режиму. Без расправе су прихваћени програми рада Центра за социјални рад, Дјечијег вртића, Центра за информисање и културу, Народне библиотеке, Туристичке организације и општинског Штаба цивилне заштите.

У извјештају о остварењу плана спровођења стратегије развоја општине Невесиње за 2020. годину наведено је да је реализовано 58% планираних пројеката из економског и друштвеног сектора и заштите животне средине, док је финасијска реализација пројеката 95%.

Одборници су на данашњој сједници на приједлог Комисије за избор и именовања обавили више разрјешења и именовања вршилаца дужности директора у јавним установама, начелника општинских одјељења и секретара Општинског парламента.

Због одласка у пензију дужности су разријешени секретар Скупштине општине Невесиње Новка Дабарчић и директорица Дјечијег вртића “Света Евгенија царица Милица” Милена Капор и на њихова мјеста су именовани вршиоци дужности Верица Пашајлић и Миљана Жерајић. Одборници су похвалним ријечима испратили дугогодишње јавне раднике уз наглашавање да су предано и одговорно обављали свој посао.

Осталим вршиоцима дужности директора јавних установа и начелника општинских одјељења продужен је мандат.