Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » НЕВЕСИЊСКА ПУШКА ЗАПАЛИЛА ИСКРУ СЛОБОДЕ

НЕВЕСИЊСКА ПУШКА ЗАПАЛИЛА ИСКРУ СЛОБОДЕ

09.07.2022. | Вијести

Служењем парастоса херцеговачким устаницима, полагањем вијенаца код спомен обиљежја у Крековима, обраћањем званичника и културно-умјетничким програмом данас је обиљежена манифестација „Невесињске пушке“. Обиљежавање овог значајног историјског догађаја заједнички су организовали одбори за његовање традиције ослободилачких ратова Српске и Србије.

Свечаностима су присуствовали високи званичници Српске и Србије међу којима и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, државни секретар у Министарству за рад и запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије Миодраг Капор, народни посланици, представници борачких организација, потомци невесињских устаника и бројни гости.

Код Споменика невесињским устаницима у Крековима служен је парастос српским јунацима из Прве невесињске пушке. На овом историјском мјесту 1875. године опаљене су прве устаничке пушке против вишевјековног турског освајача.

Вијенце и цвијеће код спомен обиљежја су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, изасланици предсједника РС и српског члана Предсједништва БиХ, делегације Владе Србије, Народне скупштине РС, борачких организација Источне Херцеговине, Трећег пјешадијског РС пука, те представници удружења проистеклих из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата и потомци устаника.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да српски народ има слободарски дух и да је то је генетски условљено.

„То су Невесињци показивали кроз вијекове. Дизали су оружје против највећих сила, Турског и Аустро-Угарског царства, те против фашиста и односили побједе и гајили слободарски дух својих предака преносећи га на млађе генерације“, истакао је Милуновић. Он је додао да су Невесињци и у Одбрамбено-отаџбинском рату показали да су у потпуности наслиједили слободарски дух својих предака и да имају изузетно висок борбени морал.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Србије Миодраг Капор рекао је да Невесињска пушка показује да је борба против тираније и зла могућа и да је слобода достижна, ако се Срби уједине и ако су спремни да се боре за њу.

„Јако је битно да нова покољења схвате да су наши преци увијек били спремни да се боре за слободу. Данас живимо у времену када је умјесто силе права, на сцену ступило право силе“, рекао је Капор. Он је додао да су мали народи, као што су Срби, у проблему и да долази у питање њихов опстанак, ако не буду сложни и спремни да се боре за своју слободу и право.

Начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да се Невесињци примичу златном јубилеју, обиљежавању 150 година од Невесињске пушке, када је бљеснула искра слободе на овим просторима.

„Огромни је значај овог историјског догађаја. Невесињци су овим устанком запрепастили читаву Европу и отворили тзв. источно питање, те били инспирација многима у наредним ратовима“, истакао је Авдаловић. Према његовом мишљењу, Невесињска пушка је у историјском смислу још увијек необјашњена и неописана на начин како заслужује.

Наташа Глигорић, праунука чувеног харамбаше Пера Тунгуза, изјавила је да сваке године долази са својом породицом у Невесиње како би одала почаст учесницима и вођама Невесињске пушке.

„Један умни човјек је рекао да најсвјетлија будућност чека онај народ, који се најдуже буде сјећао своје прошлости. Ова мисао треба да доживи своје отјелотворење овдје у РС, јер народ заиста заслужује и треба да доживи лијепу и свијетлу будућност, при чему ће он брижљиво његовати културу сјећања“, закључила је Глигорићева.

У културно-умјетничком програму учествовале су чланице етно група „Свети Димитрије“ и „Симонида“ и народни гуслар Миросалав Шиљеговић.

Манифестацију „Невесињске пушке“ организовали су одбори владе Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова, Општина Невесиње и Општинска борачка организација.