Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Невесиње: Обиљежавање Митровданских битака

Невесиње: Обиљежавање Митровданских битака

08.11.2021. | Вијести

Светом литургијом, ломљењем славског колача, поменом и полагањем цвијећа на спомен обиљежје, у Невесињу се обиљежавају Митровданске битке, Дан општине и крсна слава Борачке организације.

Служен је помен и положено цвијеће код споменика команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу, као и помен и полагање цвијећа код централног споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата на Тргу слободе.

Вијенце су положили министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, те Илија Таминџија, Љубиша Крунић и Максим Скоко у име делегације Народне скупштине Републике Српске, посланик Скупштине Србије Дејан Стошић, начелници општина источне Херцеговине, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, као и представници бројних борачких организација.

Министар Милуновић подсјетио је да је одбрамбено-ослободилачки рат био дуготрајан, исцрпљујући и страдалнички за српски народ, али и наметнут.

-Митровданске офанзиве биле су напад на једну релативно малу невесињску бригаду и то је једна од највећих битака којом је сачувана цијела Херцеговина. Они нису имали намјеру да нападну и заузму Невесиње, већ цијелу Херцеговину- рекао је Милуновић.

У двије митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањени су Невесиње и Херцеговина. У Митровданској битки 1992. године погинула су 42 борца, а рањено је 750. Само на Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, док је 140 рањено.

Ранко Продановић, командант Четвртог батаљона Невесињске бригаде, рекао је да се и након 29 година осјећа поносно и озарено што су јединица којом је командовао и Невесињска бригада извршили ратни задатак и одбранили Невесиње и источну Херцеговину.

– Осјећам се тужно јер цијена коју смо платили је била велика. Ко зна колико би још имали срећних породица да те 1992. и 1994. године најбољи и најхрабрији синови наше бригаде нису погинули у одбрани и стварању Републике Српске. То јутро је освануло са кишом граната, али борци опредијељени да бране нису помишљали да се повлаче. Морамо бити и срећни и поносни што смо били припадници Невесињске бригаде и што смо дали значајну улогу у стварању Републике Српске, коју морамо и даље чувати и бранити – поручио је Продановић.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да су тих дана на све стране били смрт и погибија, али да се одлучно стало на браник Републике Српске и да је највећа заслуга за ту одбрану заслуга бораца и официра.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Бошко Томић навео је да су Срби увијек нападани на вјерске празнике, па тако и 1992. и 1994. године у Невесињу.

– Храбри Херцеговци успјели су да то одбране. Када је народ сложан онда нас нико не може побиједити. Та слога ће нам требати и сада када смо притиснути са свих страна и када се све обрушило на Републику Српску. Позивам на јединство да Српска настави својим путем не дирајући ништа и не тражећи туђе, већ само наше, оно што су борци створили то нећемо дозволити да нам се узме – истакао је Томић.

Војо Гушић из Борачке организације Невесиње рекао је да су помијешана осјећања на овај дан. Позвао је све политичаре у Српској на мир достојанство и слогу да се очува оно за што су крварили борци.