Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ РС ГОСТОВАЛО У НЕВЕСИЊУ

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ РС ГОСТОВАЛО У НЕВЕСИЊУ

22.06.2022. | Вијести

У Дому културе Небојша Глоговац синоћ је одиграна представа “Синови умиру први”, у извођењу глумаца Народног позоришта Републике Српске.

В.д. директор Народног позоришта РС Дијана Грбић је рекла да је ова културна установа покренула акцију “Народно са народом” чији је циљ да, као установа културе од републичког значаја, прикаже представе публици и у оним мјестима у којима њени глумци нису дуго гостовали или нису никада били.

„Настојаћемо да и у наредном периоду овај пројекат буде нешто традицијонално јер је основни циљ Народног позоришта да едукује публику и игра за свој народ“, истакла је Грбић.

Она је додала да гостовање Народног позоришта по локалним заједницама Републике Српске у данашње вријеме није нимало јефтино, нити једноставно организовати.

“Кабинет предсједника Републике Српске подржао је ову акцију, па смо захваљујући томе успјели да организујемо гостовање у једном дијелу локалних заједница Републике Српске”, додала је Грбић.

Глумац Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић нагласио је да му је веома драго што Народно позориште гостује у Невесињу јер су Херцеговина и Подриње културно запостављени.

“Одлучили смо да представу `Синови умиру први` одиграмо у Невесињу јер је тематски значајна да је публика погледа”, рекао је Стојковић.

Истичући да је представа једна врста црног хумора својствена овом простору, коју је писао Хрват Мате Матичић из Далматинске Загоре, Стојковић је нагласио да је то потпуно исти менталитет и проблеми које имају ова два народа.

“Ми смо представу драматуршки и језички пребацили у наш простор, захваљујући покојном Милораду Телебаку”, рекао је Стојковић и додао да је представа, која је имала премијеру 2016. године, синоћ изведена по 55. пут.

Он је додао да представа говори о актуелним проблемима о тражењу несталих из протеклог рата.

Народно позориште Републике Српске је у сарадњи са Борачком организацијом Невесиње даровало три породице из борачких категорија из Невесиња.

Из Борачке организације Невесиње су се захвалили на овом дивном гесту и на представи коју су одиграли пред невесињском публиком.

Народно позориште Републике Српске гостоваће вечерас у Билећи и то је последње извођење у овој сезони.