Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » МИТРОВДАНСКА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ СРПСКИХ ЈУНАКА

МИТРОВДАНСКА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ СРПСКИХ ЈУНАКА

08.11.2023. | Вијести

МИТРОВДАНСКА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ СРПСКИХ ЈУНАКА

У Дому културе „Небојша Глоговац“ одржана је свечана академија у част Митровдана. Уз пригодан културно-умјетнички програм и обраћање званичника евоциране су успомене на Митровданске битке, симболе одбране Невесиња и Херцеговине.

akademija9

Осврћући се на Митровданске битке из 1992. и 1994. године, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић је истакао да се данас присјећамо догађаја оличених јунаштвом, славом, али и великом тугом.

„У тим борбама српски борци су бранили своје ближње и домове, а самим тим и Републику Српску. Дугујемо им захвалност, како живима који су кроз то прошли, тако погинулим, којих ћемо се увијек сјећати“, рекао је Егић.

akademija4

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да су Митровданске битке биле одлучујуће за опстанак  Невесиња, Херцеговине и Републике Српске.

Према његовим ријечима, Прва митровданска офанзива потврдила је да су Невесињска бригада, Херцеговачки корпус и Војска РС респектабилне војне јединице, које су могле да издејствују оно што је била аутентична воља српског народа 1992. године у БиХ, а то је постојање неког облика српске државе с ове стране Дрине.

„Мислим да су у тој бици ударени темељи Републике Српске, њене државности и уставно-правног оквира, који је донио Дејтон три године касније“, закључио је Авдаловић.

akademija8

Предсједник Општинске борачке организације Невесиње Синиша Шиповац присјетио се ратних дана око Светог Димитрија из 1992. и 1994. године. Како је рекао, били су то дани бити или не бити за Невесиње.

„То су били дани туге, бола, пркоса, поноса, оданости, одважности и невиђеног јунаштва и српске слоге“, рекао је Шиповац.

Подсјетио је да су у Митровданским биткама живот изгубила 64 српска јунака, а њих четворица имала су само 19 година.

„Они су тих дана на јарбол истине, чојства, јунаштва и достојанства подигли заставу непобједивости, зато би данас сваки грађанин Српске требало да поштује, чува и брани РС“, поручио је Шиповац, додајући да битка за Српску још увијек траје, те да морамо наћи снаге, начина и мудрости да и ту битку добијемо.

Поводом Митровдана – Дана општине Невесиње највише општинско признање, Повеља општине, додјељена је Бору Антељу, ратном команданту Друге лаке бригаде Војске РС, за успјешно командовање бригадом и изузетан допринос у формирању ове јединице и одбрану српског народа и његове територије у Одбрамбено-отаџбинском рату. Повељу је преузео његов саборац Мишо Вујовић.

akademija11

Током академије прочитане су митровданске честитке предсједника РС Милорада Додика, Удружења Невесињаца у Београду и ратног команданта Бора Антеља.

akademija10

У културно-умјетничком дијелу програма монодраму „К’о камен“ извела је глумица Народног позоришта РС Љиљана Чекић, а наступиле су професорице Основне музичке школе „Свети Роман Мелод“ Јелена Аничић и Марија Мастило.