Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » МИНИСТАР ЂОКИЋ СА ОПШТИНСКИМ РУКОВОДСТВОМ И ИВЕСТИТОРИМА О УБРЗАЊУ ПРОЦЕДУРА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ВЕ ГРЕБАК

МИНИСТАР ЂОКИЋ СА ОПШТИНСКИМ РУКОВОДСТВОМ И ИВЕСТИТОРИМА О УБРЗАЊУ ПРОЦЕДУРА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ВЕ ГРЕБАК

07.06.2022. | Вијести

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у Невесињу са општинским руководством, њемачким инвеститором и представницицима Управе за геодетске и имовинско правне послове о реализацији пројекта градње вјетроелектране Гребак. Договорено је да се убрзају административне процедуре као би се што прије добила грађевинска дозвола и омогућио даљи развој пројекта вриједног 136 милиона марака.

Министар Ђокић је нагласио да ће изградња вјетропарка у потпуности промијенити животне токове Невесиња и читавог региона.

‒ У Невесињу ће у наредних пет година бити завршени енергетски пројекти или закључени уговори који предвиђају кориштење хидро, вјетро и соларне енергије укупне инсталисане снаге око 900 мегавата што ће донијети велики напредак Херцеговини, али и читавој Републици Српској ‒ сматра Ђокић. Он је изразио задовољство што је састанку присуствовао и већински власник ВЕ Гребак Ерик Прајслер који се увјерио у напредак досадашњих активности везаних за пројекат.

Начелник општине Миленко Авдаловић очекује да ће у наредних двадесетак дана бити завршена процедура рјешавања имовинско –правнних односа и за државно и приватно земљиште као би се могао поднијети захтјев за издавање грађевинске дозволе.

Он је нагласио да су Вјетропарк Гребак и ХЕ Дабар од виталног значаја за општину Невесиње, као и пројекти соларне електране и вјетропарка Трусина који ће почети са реализацијом ове године.

Представник инвеститора из Њемачке и директор ВЕ “Гребак” Адмир Рахимић захвалио је Влади Републике Српске и локалној заједници на подршци и повјерењу. Он је подсјетио да су у овај пројекат већ уложена значајна средства за плаћање једнократне концесије и изградњу два километра приступних путева. Рахимић је рекао да увелико трају преговори са добављачима опреме, прецизирајући да ће бити постављене најсавременије „Сименсове”  вјетро турбине.

Већинску власник у предузећу ВЕ “Гребак” Ерик Прајслер  оцијенио је да се ради о пројекту будућности, израживши задовољство што је препознат општи интерес у овом послу.

Министар Ђокић је са представницима општине Невесиње и инвеститора након састанка обишао локацију будућег вјетропарка.