Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » МИНИСТАР ПАШАЛИЋ ПОСЈЕТИО ОПШТИНУ НЕВЕСИЊЕ

МИНИСТАР ПАШАЛИЋ ПОСЈЕТИО ОПШТИНУ НЕВЕСИЊЕ

27.05.2022. | Вијести

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарсва РС Борис Пашалић данас је боравио у радној посјети општини Невесиње. На састанку са општинским руководством разговарано је о више тема значајних за невесињске пољопривреднике. Министар је потом посјетио Земљорадничку задругу, гдје је присуствовао пуштању у рад машине сортирке за паковање кромпира.

Министар Пашалић је истакао да је у општини Невесиње примјетан напредак у области пољопривреде, нарочито кад се посматра из угла уложених средстава. Ради се о милионским улагањима, било да је ријеч о новцу који долази из буџета Министарства пољопривреде или Општине Невесиње.

„У протеклој години на рачуне невесињских пољопривредних произвођача уплаћено је 1,7 милиона КМ из буџета ресорног министарства и око 300.000 КМ из буџета локалне заједнице“, рекао је Пашалић, оцијенивши да је на основу раста подстицаја дошло и до раста производње.

Министар је навео да је задњих година кроз ИФАД-ов пројекат за општину Невесиње обезбјеђено око 850.000 КМ, чиме је подржано око 300 пољопривредних произвођача, а највишу подршку имали су произвођачи кромпира, који имају заштићено географско поријекло производа.

„Данас смо присуствовали постављању у рад сортирке за паковање кромпира, што ће произвођачима значајно олакшати рад и уштедити вријеме и новац. Међутим, треба и даље улагати у проширење производње, бољи маркетниг, паковање и освајање тржишта“, закључио је министар пољопривреде РС.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић захвалио се министру Борису Пашалићу, представницима Министарства пољопривреде и ИФАД-а који су доста новца уложили у невесињску општину, нарочито у пољопривреду као стратешку грану.

„Настављамо имплементацију ИФАД-овог пројекта заједно са Министарством пољопривреде, а у склопу тога смо договорили изградњу једног сеоског пута, вриједности 150.000 марака“, рекао је Авдаловић.

Додао је да су током данашњег састанка договорили и изградњу мањег језера на подручју Кифиног Села, из којег би се наводњавало око 250 хектара најплоднијег дијела Невесињског поља, између Оџака, Братача и Тртина.

ИФАД консултант Бојан Граховац подсјетио је да Земљорадничка задруга, која је основана 2020. године, броји око 200 чланова. Према његовом мишљењу машина сортирка за паковање кромпира, чији је капацитет четири тоне на сат, увелико ће олакшати рад произвођачима.

„Вриједност ове машине је 110.000 марака, а њену набавку финансирало је 70% ресорно министарство и 30% локална заједница“, закључио је Граховац.