Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » МИЛУНОВИЋ: У НЕВЕСИЊУ СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ МИТРОВДАНСКИХ БИТАКА

МИЛУНОВИЋ: У НЕВЕСИЊУ СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ МИТРОВДАНСКИХ БИТАКА

07.11.2022. | Вијести

У Невесињу ће сутра бити обиљежено 30, односно 28 година од митровданских битака које представљају симбол одбране не само Невесиња и Херцеговине, већ цијеле Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату, најавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

– Без побједе Војске Републике Српске у овим биткама не би била Република Српска оваква каква је сада – рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Милуновић је навео да ће у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова бити обиљежене ове двије велике побједе Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату.

– Одаћемо почаст свим погинулим борцима ВРС и пренијети на млађе генерације да знају ко је 1992. и 1994. године нападао на нашу територију, огњишта и светиње у намјери да их потпуно уништи и да Срби потпуно нестану из ових крајева – истакао је Милуновић.

Према његовим ријечима, у Митровданској бици 1992. године погину је 41 борац Војске Републике Српске и један цивил, док је око 100 бораца лакше и теже рањено.

Милуновић је навео да је у другој Митровданској бици 1994. године погинуло 26 припадника Војске Републике Српске, од којих су четворица убијена након заробљавања, док је 68 бораца рањено.

Службеник за односе са јавношћу у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Маја Радетић рекла је да програм обиљежавања почиње у 11.00 служењем парастоса и полагањем вијенаца и цвијећа на централном споменику погинулим борцима Невесиња на Тргу слободе.

Она је навела да је у 11.30 часова предвиђен обилазак спомен-собе посвећен погинулим и несталим борцима Невесиња, док ће у 12.00 часова бити уприличена Свечана академија у Дому културе “Небојша Глоговац”.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у Одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ које су са 15.000 војника, и праћене јаком артиљеријом, кренуле на Невесиње ради спајања са Дубровником и изласка на тадашњу југословенску границу.