Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » МЕМОРИЈАЛ „МИШО ТАМИНЏИЈА“: ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ ПОТВРЂЕН И МОНОГРАФИЈОМ

МЕМОРИЈАЛ „МИШО ТАМИНЏИЈА“: ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ ПОТВРЂЕН И МОНОГРАФИЈОМ

15.11.2023. | Вијести

У организацији Народне библиотеке Невесиње вечерас је у Дому културе „Небојша Глоговац“ представљена књига Меморијални турнир „Мишо Таминџија“ 1993-2023.

Организатори и пријатељи турнира су вриједном јубилеју – 30 година постојања додали писано свједочанство о манифестацији спорта и културе сјећања која носи име угледног Невесињца Миша Таминџије, трагично настрадалог припадника Војске РС.

Настао у времену страдања и неизвјесности, турнир је у старту осим спортске, понио и друштвену компоненту. Спортска дворана је била омиљено окупљалиште омладине из Невесиња и долине Неретве која је у овом друштвеном догађају проналазила одушка у тешким ратним временима.

У име издавача, Народне библиотеке Невесиње, присутне је поздравио директор ове установе Синиша Килибарда. Потом је о турниру и покојном Мишу Таминџији надахнуто говорио пјесник из Берковића Драго Кундачина који је био чест гост првих поратних спортских манифестација у Невесињу.

Током претходне три деценије група спортских ентузијаста са много љубави и труда чувала је углед турнира. Највећи спортски прегаоци Драго Таминџија, Младен Вујадиновић и Мијат Мишељић, на овој спортској приредби су провели готово двије године живота. Били су свједоци свих побједа и пораза, успјеха и разочарења. Вечерас су са посјетиоцима подијелили своје импресије, објашњавајући како се развијао овај спортски догађај и какав је значај имао у Невесињу и читавом региону.

Предсједник Организационог одбора турнира Драго Таминџија кроз манифестацију спорта, љубави и пријатељства успио је да ублажи трагичан породични догађај и развије ширу културу сјећања на покојног брата Миша који је имао много пријатеља и који је волио Невесиње и фудбал. Нагласио је да му је драго што је турнир превазишао спортску сферу и локалне границе и постао озбиљан промотер нашег града и духа Невесињаца.

Рецезент књиге је проф. др Радован Чокорило. Он је написао да је Монографија турнира оригинална студија проистекла из чињенице да су аутори непосредни организатори турнира који су у њега несебично и без сујете уградили своје стручно, спортско и списатељско умијеће.

Богато илустрована Монографија састављена је од четири повезане цјелине: увода у којем су организатори и јавни радници пренијели своје виђење ове манифестације, хронологије турнира, утисака директних учесника и избора новинарских текстова о турниру.

Књига се може набавити у Народној библиотеци Невесиње.

T prom 8
T prom 5
T prom 6
T prom 7
T prom 9