Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Невесиње
  4.  » Културна добра – вјерски објекти

Културна добра – вјерски објекти

Саборни Храм Вазнесења Господњег је историјска грађевина и представља национални споменик. Налази се у самом центру града и својим изгледом се добро уклапа у амбијенталну цјелину.

Градња камене Цркве отпочела је у септембру 1885. године, и завршена 1887. године, те освештана 15. августа 1887. Према концепту просторне организације Храм Вазнесења Господњег припада једнобродним базиликама са припратом, наосом и олтарским простором. У архитектонском обликовању цркве присутни су елементи неороманике.

Црква Пресвете Тројице – Педесетнице у Кифину Селу је средњовјековна Црква која је обновљена 1810. године. Претпоставља се да је задужбина Немањића. Испред цркве се налази и данас средњовијековно гробље. Сама црква је дуго времена била главни нослиац културног и политичког живота невесињског краја.

Својим географским положајем, смјештена у централном дијелу Невесињског поља, доминирала је околином, а њена три звона могла су се чути у свим околним селима. Више од једног вијека поред цркве се одржава Троичиндански сабор, највећи народни сабор у невесињској општини.

Саборни Храм Вазнесења Господњег у Невесињу