Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Невесиње
  4.  » Култура

Култура

Градска Галерија, прва у Невесињу и једина тренутно у источној Херцеговини, званично је отворена маја 2013. године изложбом академског сликара Радмиле Лиздек. Миливоје Унковић, академски сликар и вајар родом из Невесиња, отворио је изложбу. То је био културни догађај на који се дуго чекало у Невесињу.

Простор Галерије, која дјелује у склопу ЈУ Центра за инормисање и културу је у сали бившег Дома ЈНА, на тргу Благоја Паровића у самом центру града. Али то није само галерија, име је тек симболично. Створен је простор за књижевне вечери, вечери поезије, концерте мужичке школе Свети Роман Мелод, за многе лијепе сусрете… Једном ријечју, храм културе. Галерија се може похвалити да је, за врло кратко вријеме постојања, угостила многе познате личности и њихова дјела, како из свијета умјетности тако и књижевности, медија, државног руководства и високог свештенства.

До отварања градске Галерије, у општини Невесиње , културни садржаји нису били у функцији свакодневног живота грађана, већ, повремени или периодични догађаји. У тој улози су „Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, Културно-умјетничко друштво „Невесиње“, Гусларско друштво „Алекса Шантић“, Изворна група „Свети Великомученик Димитрије“,Плесни клуб „Летс денс“, Народна библиотека Невесиње и Основна музичка школа. У календару редовних културних збивања су: Невесињска олимпијада, Васкршњи фестивал, Невесињска пушка и Шантићеви пјеснички сусрети. Повремено се објави по нека књига, организују књижевне промоције и сликарске изложбе. Радио Невесиње информише грађане о свим битним локалним темама и темама из окружења, у редовном термину.

Повезивањем са дијаспором, општина би могла добити додатну енергију и стимуланс у развоју културне политике и културног садржаја у општини. Развијањем пројеката културне сарадње са дијаспором која живи у региону и Европи, отвориће се могућности за садржајнији и духом богатији живот у заједници.

Градска Галерија у Невесињу