Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Креативност не признаје ограничења: Изложба рукотворина особа са инвалидитетом

Креативност не признаје ограничења: Изложба рукотворина особа са инвалидитетом

03.12.2021. | Вијести

Центар за координацију и подршку инвалидним лицима Источне Херцеговине данас је у Kултурном центру, програмом под називом “И ми смо ту”, обиљежио Међународни дан особа са инвалидитетом.

У оквиру обиљежавања приказан је промотивни спот о позитивним причама о запошљавању младих особа са инвалидитетом које су запослени у Херцеговини и отворена продајна изложба креативних радова чланова Удружења родитеља дјеце и омладине са посебним потребама “Сунце нам је заједничко” Требиње.

Бранимир Таминџија, предсједник Центра је истакао да је циљ изложбе и приказивања репортаже да се покаже да особе са инвалидитетом могу бити једнако креативне и радно способне, те да њихова улога у друштву није само да пасивно чекају на туђу помоћ, већ да и они могу квалитетно радити.

„Најбољи начин интеграције лица са инвалидитетом у друштво је запошљавање. У Републици Српској постоји добар закон и Фонда за подршку и запошљавање инвалида, али је евидентно да немамо развијено инклузивно тржиште рада које би ишло у сусрет потребама ових особа, без искључивог гледања на комерцијалну добит“, навео је Таминџија.

Милица Ијачић, особа са инвалидитетом, која је запослена у Електропривреди РС и одборник је у Скупштини града, је рекла да овај мини сајам и изложени радови најрјечитије говоре да су људи са инвалидитетом једнако вриједни пажње и способни за рад, као и други који немају такве облике недостатка.

„Најважнија ствар за нас је запошљавање, јер смо тиме ријешили нашу егзистенцију, да плаћамо порез, да обезбиједимо храну, лијекове и све што нам је потребно да не тражимо од социјалних служби и државе. Mного смо лојалнији својим послодавцима и доста посвећени послу, јер имамо захвалност и страх, пошто обично дуго чекамо посао“, истакла је Ијачић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је истакао да градска управа пружа пуну подршку и учествује на разним пројектима за ове категорије у сарадњи са осталим организацијама на подручју града и Херцеговине.

„Све са циљем да би побољшали услове живота особа са инвалидитетом и у наредном периоду у буџету града и свим институцијама чији је оснивач град или РС, ћемо настојати да дамо максималну пажњу овимособама“, казао је Ћурић.

Бранка Шкоро, психолог у Удружењу родитеља дјеце и омладине са посебним потребама “Сунце нам је заједничко” је рекла да су са радошћу прихватили позив да учествују у овом програму.

„Цијеле године наши корисници су вриједно радили на својим креативним радовима техника декупаж, израда мозаика, разне фигуре од глине… Изузетно су били вриједни и креативни, што је битно за њихов развој. Дјеца су јако усхићена, воле да виде кад се неко одушеви њиховим радовима. Куповином изложених рукотоврина дају допринос бољем социајлном положају ових особа“, навела је Шкоро.

Обиљежавање Међународног дана особа са инвалидитетом се проводи у оквиру кампање “Инвалидитет ме не одређује” пројекта „Оснаживање организација цивилног друштва у социјалном укључивању особа са инвалидитетом“ које проводи Каритас БиХ, афинансира Европска унија.

Центар за координацију и подршку инвалидним лицима Источне Херцеговине окупља 14 удружења са подручја источне Херцеговине.