Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » ИНТЕНЗИВИРАНИ ПРИПРЕМНИ РАДОВИ ЗА ВЈЕТРОЕЛЕКТРАНУ “ГРЕБАК”

ИНТЕНЗИВИРАНИ ПРИПРЕМНИ РАДОВИ ЗА ВЈЕТРОЕЛЕКТРАНУ “ГРЕБАК”

05.03.2021. | Вијести

Припремни радови за Вјетроелектрану “Гребак” у коју ће инвеститори из Њемачке уложити 136 милиона марака интензивирани су претходних дана. У току је израда приступних путева, монтажног платоа и градилиштног кампа, као и измјештање далековода у зони извођења радова. Општина Невесиње даје пуну подршку реализацији овог великог енергетског пројекта. Након завршетка пројекта који је најављен до краја 2022. године приступне саобраћајнице остаће на располагању мјесном становништву и свим грађанима Невесиња.

Извршни директор Вјетроелектране “Гребак” Миралем Чампара каже да је у току изградња платоа од 7000 м2 који треба да задовољи све потребне критеријуме да преко њега иде терет од 100 тона, као и пробијање трасе за прву дионицу саобраћајнице од 1200 метара.

̶ Укупна дужина приступне саобраћајнице широке 4,5 метара је девет километара ̶ појашњава Чампара и додаје да је планирано постављање десет турбина укупне инсталисане снаге 66 мегавата које ће имати годишњу производњу од око 170 гигават сати.

Чампара је нагласио да је инвеститор урадио Елаборат о експропријацији и да ће од брзине рјешавања имовинско-правних односа зависити динамика изградње објеката.

Грађевински инжењер Бојан Савић из општинског Одјељења за просторно уређење рекао је да ће општина Невесиње пружити подршку свим планираним активностима које су везане за вјетропарк “Гребак”. Он је додао да је у току измјештање далековода који се користи за напајање базне станице М тел-а јер се налази у зони приступне саобраћајнице.

Савић је нагласио да ће осим концесионе накнаде општина имати користи и од приступних путева који ће након завршетка пројекта остати на располагању грађанима, а прије свих мјесном становништву.

Изградња прве вјетроелектране у Републици Српској у коју ће инвеститори из Њемачке уложити преко 130 милиона KМ највећа је на подручју БиХ .

Вјетроелектрана “Гребак” требало би да до краја 2022. године буде прикључена на далековод Мостар – Невесиње.