Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » ИЗ НЕВЕСИЊА ПОРУЧИЛИ: БЕЗ МИТРОВДАНСКИХ БИТАКА НЕ БИ БИЛО НИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ИЗ НЕВЕСИЊА ПОРУЧИЛИ: БЕЗ МИТРОВДАНСКИХ БИТАКА НЕ БИ БИЛО НИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

07.11.2022. | Вијести

У Невесињу су вечерас почеле Митровданске свечаности које организују Одбор Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС, Општинска борачка организација и Општина Невесиње. Приређен је пријем за породице погинулих бораца, промоција Зборника радова о стварању Војске РС и перформанс Удружења „Насљеђе“ Централно обиљежавање са свечаном академијом, поменом и полагањем цвијећа на спомен обиљежја биће одржано сутра уз присуство највиших званичника РС.

У Дому културе „Небојша Глоговац“ вечерас је приређен пријем за породице погинулих бораца са пригодним програмом током којег су освјежена сјећања на митровданске битке које су однијеле 64 српска хероја.

Предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац рекао је да од овог и свих будућих Митровдана очекује јединство и чување Републике Српске.

‒ Надам се да ћемо са истим жаром и достојанством као наши саборци наставити борбу за будућност Републике Српске ‒ истакао је Шиповац, поручивши да ће митровданска нит бити путоказ будућим генерацијама како се воли Српска.

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да из ратних Митровдана извлачимо инспирацију за све поратне године.

 –Што се временска дистанца од митровданских битака повећава све смо више утврђени у мишљењу да без њих не би било ни Републике Српске која нам је и у срцу и души ‒ истакао је Авдаловић.

Митровданским свечаностима присуствовао је Дамјан Гушић, син легендарног команданта Новице Гушића. Каже да му је велика част што се име његовог оца везује за велике побједе српског народа у Херцеговини.

‒ Мој отац је несебично уградио себе у отаџбински рат, стао испред народа и организовао одбрану ‒ истакао је Гушић.

Општинска борачка организација вечерас је уручила новоустановљена признања и то ће бити пракса свих будућих Митровдана. Митровданску грамату заслужили су Болница Невесиње, доктор Ђуро Мусић и Црвени крст Невесиње, а Митровданску плакету предсједница Кола српских сестара са Косова Миланка Терзић и предузеће „Двор стоун“.

У пригодном културно-умјетничком програму учествовале су етно групе „Симонида“ и „Свети Димитрије“, народни гуслар Мирослав Шиљеговић и невесињски ученици.

Ауторке најљепших пјесама о Митровдану Јана Радовановић и Елена Вујадиновић говориле су своје стихове, док су гимназијалци Вукашин Тодоровић, Ивана Чалија, Анђела Антељ и Сергеј Кљакић рецитовали пјесме Новице Телебака, Јована Братића и Мира Ковача.

Пригодан перформанс на Тргу слободе под називом „Љубав за оне на небу“ пуштањем лампиона у ваздух приредила је Организација дјеце погинулих бораца “Насљеђе”.