Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » ЗАВРШЕНА НЕВЕСИЊСКА ОЛИМПИЈАДА: ГЛАВНЕ НАГРАДЕ ОСТАЈУ У НЕВЕСИЊУ

ЗАВРШЕНА НЕВЕСИЊСКА ОЛИМПИЈАДА: ГЛАВНЕ НАГРАДЕ ОСТАЈУ У НЕВЕСИЊУ

16.08.2021. | Вијести

Традиционалним коњским тркама на Братачком лугу код Невесиња данас је завршена 146. Невесињска олимпијада. Након 48 одржаних дисциплина и више приређених културних и туристичких садржаја спуштена је олимпијска застава на овогодишњем сабору традиције и витештва.

У три галоперске трке које су привукле највише пажње учествовало је 25 грла. Главне наградe остају у Невесињу пошто су у трци пунокрвних коња највише степенице побједничког постоља припале домаћим одгајивачима. Награду од 4.000 КМ заслужило је грло Атом Мирка Телетине из Невесиња, а награду од 2.500 КМ освојио је Душко Ђурасовић чије је грло Fast Ender друго прошло кроз циљ. На трећој степеници побједничког постоља Невесињцима се придружила породица Окичић из Санског Моста.

У трци арапских коња најбрже је било грло Нуман Марка Остојића са Жабљака, испред Кадифа Мирка Телетине из Невесиња и Ленкорана Дражена Дунђера из Билеће.

Мала трка босанско-брдских коња и мјешанаца донијела је радост одгајивачима са Жабљака пошто су освојили све три награде. Први је био Бамби Жарка Остојића, други Газал Давида Јанковића, а трећа кроз циљ је прошла Шајка Милоша Остојића.

Атрактивна дисциплина потезање конопа донијела је радост Невесињцима. Српски Соко је одбранио трон и у узбудљивом финалу савладао „тешкаше“ из Гацка.

Хици Радована Зековића из Шавника били су недостижни за ривале у бацању камена с рамена. Са резултатом 16,48 стамени Црногорац је надмашио Милорада Црепуљу из Бањалуке и Милутина Шоћа из Подгорице.

Млађани Душан Савић из невесињског села Крекови   већ је стасао за правог олимпијског шампиона пошто је доста убједљиво поразио ривале.

У традиционалним и витешким дисциплинама и млади и стари жељели су да покажу снагу, спретност и спортско умијеће, али и да освоје примамљиве награде организатора. Ове године најуспјешнији је био Радован Грозданић из Даниловграда. Симпатични Црногорац имао је најбоље резултате у скоку удаљ и скоку увис, а показао је брзину и спретност у трци у џаку.

Традиционална дисциплина скакање на мијех брзо је завршена на разочарење публике.

Пеђа Нинковић из Требиња је веома енергично и вјешто савладао необични олимпијски реквизит и разочарао ривале, од којих већина није успјела ни да се опроба у овој забавној дисциплини.

На стуб висок девет метара хитро се попео Михајло Тодоровић из Гацка. Легендарни Рашо Андрић био му је главни ривал, али је ипак пресудила младалачка енергија.

У боју на брвну Миленко Кравић је показао зашто је више од три деценије присутан на Невесињској олимпијади. Показао је и вјештину и чврстину и зналачки избацио конкуренте.

На старт трке са јајетом у кашици појавили су се олимпијци различити по стасу и годинама, а на циљ је први стигао најискуснији Радомир Андрић. 

Врело поподне у срцу Невесињског поља ометало је такмичаре да пруже свој максимум, али је остала јака жеља за побједом. Олимпијци су се пуни утисака вратили кући, они најбољи са медаљама и вриједним новчаним наградама.