Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » ЕТМАКС ЖЕЛИ ДА ГРАДИ 880 МИЛИОНА КМ ВРИЈЕДАН СОЛАРНИ ПАРК У НЕВЕСИЊУ

ЕТМАКС ЖЕЛИ ДА ГРАДИ 880 МИЛИОНА КМ ВРИЈЕДАН СОЛАРНИ ПАРК У НЕВЕСИЊУ

05.10.2022. | Вијести

Бањалучка компанија “Етмакс” тражи од Владе Републике Српске концесије за градњу соларног парка укупне снаге 500 мегавата, сазнаје портал CAPITAL.

Ријеч је о мега пројекту вриједном 880 милиона марака и уколико би се реализовао био би један од највећих не само на овом подручју него и у цијелој Европи.

Соларни парк би чинило седам засебних електрана, од којих је навећа “Невесиње 1”.

Њена снага биће 200 мегавата, а годишње би требала да производи 316 гигават часова струје. Процијењена вриједност ове прве инвестиције је нешто преко 352 милиона марака.

Инвеститор ће по основу једнократне накнаде бити дужан да уплати 1,76 милиона марака, као и 0,0055 КМ за сваки произведени киловат електричне енргије.

“Концесије ће бити додијељене на 50 година”, наводи се у Одлуци Владе Српске која је одлучила да са “Етмаксом” започне преговарачки поступак.

Преосталих шест електрана имају исте карактеристике.

Инсталисана снага ће им бити 50 мегавата, годишња производња 79 гигават часова, а процјена је да свака вриједи око 88 милиона марака.

За сваку ће бити уплаћена једнократна накнада од преко 880 хиљада марака, а инвеститор ће плаћати и већ споменуту накнаду по произведеном киловату струје.

Директну корист имаће и општина Невесиње. Наиме, приходе од концесија Влада дијели са локалним заједницама у којима се пројекат реализује, а однос распођеле се утврђује на основу степена развијености.

Тачније, што су општине или градови неразвијенији, могу да рачунају на више новца по основу концесија.

“Уговорима ће се ближе одредити обавезе концесионара у погледу услова изградње и коришћења предмета концесије. Министарство енергетике и рударства ће у року од 60 дана од дана ступања на снагу ове одлуке доставити влади извјештај о спроведеном преговарачком поступку, приједлогу рјешења о дођели концесије и приједлогом уговора о концесији”, наводи се у одлуци Владе РС.

О коликој инвестицији је ријеч најбоље говори податак да се вриједност хидроцентрале “Дабар” процјењује на преко 600 милиона КМ, а ХЕ Бук Бијела 400 милиона КМ. То су два највећа пројекта Електропривреде Републике Српске.

Ако би се узело у обзир да просјечно домаћинство годишње троши око 6.000 киловата струје, електране у Невесињу би задовољиле годишњу потребу за око 130.000 потрошача.

Директор “Етмакс-а” Синиша Максимовић за КАПИТАЛ каже да је план да се радови финансирају из кредитних средстава, док би пројектовање и изградња би били наслоњени на сопствене капацитете.

Пројекат ће се, како је потврдио, изводити у неколико фаза.

“Прва фаза је пројектовање, са којим ћемо започети до краја текуће године и за које нам треба с обзиром на сложеност пројекта око годину дана. Наредна фаза је извођење, које оквирно можемо започети крајем 2023. или почетком 2024. године. Очекивани период, потребан за изградњу соларног парка је процјењено на пет до максимално десет година”, открива Максимовић.

Према његовим ријечима соларне електране велике инсталисане снаге су носилац развоја сектора обновљивих извора енергије свугђе у свијету, гдје значајно убрзавају енергетску независности од других извора енергије, повећавају удио обновљивих извора енергије у укупном енергетском миксу и значајно доприносе унапријеђењу пословања на принцпима одрживих и одговорних пословних пракси.

“Све то посљедично директно доприноси новом запошљавању, углавном локалних радника, као и наших инжињера и стручњака различитих занимања. Досадашње инвестиције у соларне електране су показале позитиван утицај на локални развој и са даљим развојем сектора кориштења обновљивих извора енергије можемо очекивати значајне бенефите и унапријеђења која се односе како на локални ниво, тако и на развој у цијелини”, закључио је Максимовић.

CAPITAL