Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » ДРУГИ РЕБАЛАНС БУЏЕТА ОПШТИНЕ НЕВЕСИЊЕ ПРОЈЕКТОВАН НА ИЗНОС 12,5 МИЛИОНА КМ

ДРУГИ РЕБАЛАНС БУЏЕТА ОПШТИНЕ НЕВЕСИЊЕ ПРОЈЕКТОВАН НА ИЗНОС 12,5 МИЛИОНА КМ

19.11.2021. | Вијести

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су усвојили Нацрт ребаланса буџета за 2021. годину у износу од 12.249.860 КМ.

Како је појаснила в.д. начелника Одјељења за финансије Сања Брењо потреба за другу овогодишњу корекцију буџета појавила се повећањем прихода од индиректних пореза и реализацијом трансфера Владе РС за програм јавних инвестиција.

Према њеним ријечима, на расходовној страни повећани су издаци за одржавање путева, субвенције Комусу, Водоводу и за превоз ученика, те грантови за Удружење пензионера, Удружење породица са проблемом стерилитета “Бебе” и за неколико спортских организација.

Брењо је навела да су издаци за нефинансијску имовину у односу на први ребаланс повећани за готово милион марака, с тим да се највећа ставка од 800.000 КМ односи на изградњу пречистача на Алаговцу.

Начелник општине Миленко Авдаловић је рекао да је суфицит у буџету резултат штедње и домаћинског пословања. Одговарајући на одборничка питања, он је нагласио да општина даје субвенције за отварање радних мјеста и да ће помоћи домаћинства која су претрпјела штету од поплава. Потврдио је да ће сви најављени инфраструктурни пројекти бити реализовани до краја ове или на прољеће наредне године.

Ребаланс буџета усвојен је гласовима скупштинске већине, док је опозиција била уздржана.

На данашњој сједници усвојена је Одлука о укључивању Дома здравља Невесиње у трезорски систем пословања. Тиме је ова здравствена установа стекла статус буџетског корисника у смислу праћења намјенског кориштења одобрених буџетских средстава, те припреме и објављивања одговарајућих извјештаја и вођења регистра буџетског корисника.

Без расправе је усвојен Џендер акциони план и одлуке о усклађивању аката о оснивању јавних установа Дјечији вртић и Центар за информисање и културу са Законом о систему јавних служби Републике Српске.