Општина Невесиње

  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » ВЕЧЕ СТРИПА У ЗНАКУ НОВОГ БРАТИЋЕВОГ АЛБУМА О СЛАВНИМ ПРЕЦИМА

ВЕЧЕ СТРИПА У ЗНАКУ НОВОГ БРАТИЋЕВОГ АЛБУМА О СЛАВНИМ ПРЕЦИМА

17.11.2022. | Вијести

Свестрани невесињски умјетник Јован Братић заједно са пријатељима приредио је вечерас у Дому културе „Небојша Глоговац“ Вече стрипа. Том приликом промовисан је његов нови стрип албум „Барут и сабља“ који представља својеврсну антологију његових радова на тему националне историје српског народа под туђинском влашћу. Издавач стрипа је Удружење „Девета димензија“.

Аутор Јован Братић каже да нови албум садржи раније објављене наслове „Невесињска пушка“, „Битка на Вучијем долу“, „Вожд Карађорђе“ и три краће историјске епизоде „Малиша“, Крв на огњишту“ и „Јаковљева смрт“.

Братић појашњава да његови јунаци и догађаји које приказује нису измишљени него стварни.

− Циљ ми је био да скренем пажњу на епохалне странице историје везане за наш народ – истакао је Братић. Сматра да ће за колекционаре и праве љубитеље стрипа овај обједињени албум престављати драгоцјеност.

Књижевни и музички стваралац Горан Дука рекао је да Невесиње треба да буде почаствовано што има тако комплетног стрип аутора као што је Јован Братић.

Говорећи о албуму „Барут и сабља“ он је нагласио да је ова збирка илустрованих прича значајна не само за љубитеље стрипа, него због своје образовне компоненте, представља важан визуелни документ који недостаје у школским уџбеницима.

Цртач стрипа и одличан познавалац девете умјетности Горан Лојпур нагласио је да стрип има малу, али одану публику која цијени умјетност и оно нематеријално у нама. За нови Братићев албум је рекао да представља сабрана дјела о нашим славним прецима.

Изразио је очекивање да ће умјетност, духовност и култура надјачати лоше стране савременог друштва.

У галеријском простору Дома културе вечерас је отворена изложба стрип радова Јована Братића и Горана Лојпура. На 17 изложбених паноа приказани су исјечци из заједничког албума „Тетовирани облаци“ и нове збирке стрипова „Барут и сабља“. Изложба ће бити отворена у наредних мјесец дана.