Вијести

КОНСТИТУИСАН НОВИ САЗИВ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ НЕВЕСИЊЕ

31.12.2020

На данашњој конститутивној сједници Скупштине општине Невесиње потврђени су мандати новоизабраних одборника за наредни четворогодишњи период. Начелник општине и одборници положили свечану заклетву и потписали изјаву о прихватању и обавези поштовања Кодекса понашања изабраних представника.Тајним гласањем за предсједника Општинског парламента изабран је Момчило Вукотић из Социјалистичке партије, док ће функцију потпредсједника обављати Сандра Ковачевић из СНСД-а. Сагласност за избор нових функционера дало је 17, од укупно 21 одборника.На сједници је званично потврђено да ће нову скупштинску већину чинити 15 одборника – осам из СНСД-а, три из Социјалистичке партије, два из Покрета „Волимо Српску“ и по један из ДЕМОС-а и СПС-а.

Из Клуба одборника СНСД-а изразили су очекивање да ће нови сазив радити у складу са демократским начелима, уважавати различите ставове и доносити одлуке у интересу грађана. Из СДС-а су поручили да ће бити конструктивна опозиција, указивати на пропусте и недостатке актуелне власти и предлагати конкретна рјешења. И једни и други су указали да актуелна ситуација налаже мудре одлуке и најавили да ће бити у служби народа, а изнад интереса странака.

Начелник општине Миленко Авдаловић најавио је да ће 2021. година бити година штедње и санирања посљедица пандемије корона вируса.Од коалиционих партнера власти очекује добру сарадњу, а од нових одборника нова знања, енергију и политички ентузијазам.

На данашњој сједници одборници су усвојили Одлуку о привременом финансирању општине Невесиње за период од 1. јануара до 31. марта 2021. године.

Према овој одлуци, привремено финансирање ће се вршити до висине укупних буџетских прихода остварених у прва три мјесеца претходне фискалне године, умањених за примљене грантове, примитке од банака и дио примитака за нефинансијску имовину. Како је образложено, ово је био једини начин да се испоштују све процедуре које прате усвајање општинског буџета, од нацрта, преко јавне расправе, до коначне верзије општинских прихода и расхода.
[ Назад ]