Вијести

ЗАКЉУЧЦИ И ПРЕПОРУКЕ ОПШТИНСКОГ ШВС И ФОРУМА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ

16.12.2020

На заједничком  састанку општинског  Штаба за ванредне ситуације и Форума за безбједност заједнице општине Невесиње разматрана су актуелна питања која се односе на угрожавање становништва од заразне болести ковид-19 и повећање степена безбједности и заштите од употребе пиротехничких средстава у предстојећем периоду.

 

Имајући у виду чињенично стање у вези са неповољном епидемиолошком ситуацијом на подручју општине, која се може погоршати уколико се занемари могућност повећања заразе у наступајућем  периоду обиљежавања вјерских и свјетовних празника-представници локалне управе, полиције, образовних установа, инспекцијских служби, цивилне заштите и ЦО Невесиње  усагласили су ставове овим поводом.

Општински ШВС сматра неопходним стриктно поштивање важећих мјера које су донесене  у сагласности са мјерама  Републичког штаба за ванредне ситуације и ЈЗУ Института за јавно зравство РС, као и препорукама Епархије ЗХиП у смислу кориштења заштитних средстава (маска и дезинфекција), социјалне дистанце и других епидемиолошких мјера.

Становништво се моли да се вјерски празници прослављају у породичној атмосфери, водећи рачуна о елиминацији могућности заразе од болести ковид-19.

Како би постигли већи ниво заштите, прописане епидемиолошке мјере требало би стриктно проводити и у школским објектима.

Такође, трговачки и угоститељски објекти требају се придржавати како прописаних епидемиолошких мјера, тако и Одлуке о радном времену, због чега ће учесталије бити и контроле од стране инспекцијских и полицијских службеника.

Обзиром да у наредном периоду пријети опасност  од кориштења и употребе пиротехничких средстава, чија продаја није одобрена ни једном правном лицу на нивоу локалне заједнице, недозвољена дистрибуција биће контролисана од стране надлежних органа и санкционисана на лицу мјеста.

Сагледавајући ситуацију на терену у вези са обиљежавањем вјерских празника и чињеницу да се већина становништва изјаснила позитивно у смислу поштивања свих прописаних мјера,  став мјесног свештенства не разликује се од закључака Штаба за ванредне ситуације.

 
[ Назад ]