Вијести

У НЕВЕСИЊУ ЗА МИТРОВДАН ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА ЛЕГЕНДАРНОМ КОМАНДАНТУ НОВИЦИ ГУШИЋУ

3.11.2020

Откривањем споменика легендарном команданту Новици Гушићу Невесињци ће за Митровдан још једном исказати почаст и поштовање према човјеку који је својим војничким способностима, ауторитетом и људским врлинама стекао велики углед у народу и војсци током Отаџбинског рата. Као ратни командант Невесињске бригаде постао је симбол слободе и одбране Невесиња, посебно током Прве митровданске битке.Иницијативу за изградњу спомен обиљежја покренула је Општинска борачка организација која заједно са општином Невесиње и проводи овај пројекат. Општински парламент једногласно је подржао ову иницијативу. Пројекат финансирају општина Невесиње,Општнска борачка организација, Електропривреда РС, Електро-Херцеговина, ХЕТ и ХЕ „Дабар“.

Споменик у природној величини биће откривен испред улаза у бившу невесињску касарну “Невесињска пушка” у улици која ће добити име прослављеног команданта.

На каменом постаменту биће постављен споменик са ликом Новице Гушића, рад познатог академског вајара Бојана Микулића из Бањалуке.

Предсједник Општинске борачке организације Невесиње наглашава да борци пуковника Гушића памте по храбрости, одлучности и поштењу што га сврстава у ред најчаснијих српских војсковођа. Каже да ће овај достојан споменик трајно подсјећати на људску и војничку величину, слободу и патриотизам.
[ Назад ]