Вијести

УСКОРО ГРАДЊА ВЈЕТРОЕЛЕКТРАНЕ КОД НЕВЕСИЊА ВРИЈЕДНЕ 130 МИЛИОНА КМ

21.10.2020

Изградња вјетроелектране (ВЕ) "Гребак" код Невесиња требало би да почне крајем овог или почетком наредног мјесеца, потврдили су "Независним" у Министарству енергетике и рударства РС.Наиме, према првобитним најавама, пројекат је требало да крене почетком овог мјесеца, али у Министарству тврде да је дошло до мањег одгађања због анексирања оригиналног уговора.

"Поднесен је захтјев за анексирање уговора о додјели концесије, којим се тражи повећање снаге вјетроелектране, јер је од времена подношења захтјева за додјелу концесије до данас дошло до невјероватног технолошког напретка у погледу производње опреме за вјетроелектране, тако да се знатно повећала снага вјетроелектране по једном стубу. Из тог разлога, отвара се могућност повећања инсталисане снаге вјетроелектране, а самим тим и производње електричне енергије на овој локацији", наглашавају у Министарству.

Тврде да ће то значити бољу позицију за локалну заједницу јер ће имати више позитивних ефеката због веће инсталисане снаге.

"Тај поступак је у току и према изјавама инвеститора, уколико се тај поступак убрзано заврши, радови на изградњи вјетроелектране би могли почети самим крајем октобра или у првим данима новембра", истичу они.

Миралем Чампара, директор ВЕ "Гребак", није могао за "Независне" потврдити колико ће бити инсталисана снага, истакавши да ће ти подаци бити познати јавности у најскоријем року. Додао је да се нада да ће сва процедура бити завршена до краја мјесеца, како би се коначно отворили радови.

У оригиналном уговору предвиђена је инсталисана снага 49,5 мегавата, а вриједност инвестиције 130 милиона марака. Предвиђено је да буде изграђено 15 турбина на локацији око пет километара од Невесиња.

Пројекат обухвата изградњу темеља турбина, трафо-станице, контролне зграде, приступних путева, далековода за прикључење на електроенергетску мрежу, постављање турбина, уградњу електросистема и друге потребне опреме, а инвеститор ће бити у обавези да на рачун буџета РС уплати 650.000 марака, као и 0,0055 марака по произведеном киловат-часу електричне енергије.

У ранијем периоду појавио се проблем власништва над земљиштем, а Правобранилаштво РС је упозорило Министарство да опрезно поступи кад је у питању дефинисање власништва над земљиштем, односно да треба избјећи могућност да се појави проблем у власничкој документацији над предвиђеним земљиштем.

Чампара тврди да ће његово предузеће преузети трошкове експропријације и обештећења било кога за кога се утврди да је власник поменуте земље. Он наглашава да је, према информацијама које он има, проблем између Правобранилаштва и Министарства ријешен, те да је отворен пут за реализацију овог пројекта.

"Најважније је да пројект што прије завршимо и да и људи у овом крају могу осјетити бенефите ове инвестиције. Имамо изузетно добро прихватање и разумијевање од стране локалне заједнице и од Владе. Људи излазе у сусрет јер знају да се ради о пројекту првом овакве врсте у РС. Има пуно проблема у регулативи, али кад људи хоће да се договоре онда то иде", каже Чампара за "Независне" и истиче да ће се питање концесије ријешити на исти начин као кад се ради о другим пројектима попут изградње хидроелектрана, те да вјерује да ће све законске регулативе бити испоштоване до краја.

Независне новине
[ Назад ]