Вијести

СОЛАРНИ ПАНЕЛИ ЗА МОРИНСКЕ ПЛАНИШТАРЕ

4.9.2020

Регионални развојни сервис из Дрвара у сарадњи са општином Невесиње данас завршава постављање мобилних соларних панела на Моринама за потребе плаништара који бораве на катунима ове висоравни. Намјера је да се људима током сезонске испаше стоке омогући кориштење мањих потрошача енергије. Пројекат је вриједан 23.000 КМ, при чему је организација из Дрвара обезбиједила 16.500 КМ, а учешће општине Невесиње износи 6.500 КМ.Небојша Јовичић из Развојног сервиса каже да ће соларни панели током сезоне бити на услузи сточарима за олакшање свакодневнице.

– Ове године постављамо двадесетак панела за мање потрошаче, а након разговора са плаништарима и исказаним потребама, за наредну сезону припремамо нови пројекат који би укључио монтажу соларних панела веће снаге за напајање фрижидера и музилица – истиче Јовичић.

Начелник општине Миленко Авдаловић наглашава да је локална управа опредијељена за рурални развој.

– Свјесни смо потенцијала Моринске висоравни и интерес општине је да се ова пространства искористе на прави начин– истиче Авдаловић и подсјећа да је морински сир из мијеха цијењен производ на тржишту региона.

Из општине Невесиње су потврдили да планирају изградњу неколико водопојилишта на Моринама.

 
[ Назад ]