Вијести

ОДРЖАН КОМПАС ТРЕНИНГ У ТРЕБИЊУ ЗА СИНДИКАЛНЕ АКТИВИСТКИЊЕ

13.7.2020

КОМПАС национални тренинг курс о образовању младих за људска права у Босни и Херцеговини „Родна равноправност-равноправно друштво“ успјешно је реализован у граду Требињу. Синдикално едукативни центар из Бања Луке уз подршку Одјељења за младе Савјета Европе један је од седам организатора овог курса у 2020. години, са акцентом  на оснаживању младих жена, синдикалних активисткиња.
24 синдикалне представнице училе су о томе како да допринесу унапређењу положаја вршњакиња у Босни и Херцеговини кроз изградњу сопствених капацитета, прије свега унапређењем знања и вјештина у вези са родном равноправношћу. Стечено знање прво ће преносити у оквиру својих синдикалних организација, а потом и у широј друштвеној заједници - номинујући и залажући се за питања од значаја за жене.

- Главни правци деловања Синдикално едукативног центра су јачање положаја младих и жена у друштву како би постали активни у локалним заједницама, а и шире. Уједно, сарадњом са синдикатима јачамо положај ових група и у радном окружењу, и све то кроз неформално образовање. Прошле године били смо партнер Развојног центра за младе из Србије на регионалном КОМПАС тренингу, па је логичан корак био да ове године самостално организујемо овај курс у Босни и Херцеговини, и веома смо поносни што нас је Одјељење за младе Савјета Европе препознало као релевантног партнера – истакао је програмски координатор СЕЦ Синиша Ћеркета.

Током церемоније свечаног отварања, учесници су имали прилику да науче више и о самом Савјету Европе и његовој посвећености родним питањима кроз презентацију и обраћање госпође Бојане Урумове, шефице Уреда Савјета Европе у Сарајеву, чију подршку је организација осјетила све време током процеса припрема.

Учесницима је посебно био приближен КОМПАС - приручник за образовање младих за људска права, који годинама уназад представља најзначајнији ресурс активности из области неформалног образовања Савјета Европе, уз смјернице како да примере и информације из истог користе за даље јачање положаја жена у друштву.
[ Назад ]