Вијести

СЈЕЋАЊА НА ЧАСНОГ ОФИЦИРА И СРПСКЕ ЈУНАКЕ НА ТРУСИНИ

21.6.2020

Поменом погинулим устаницима и полагањем вијенаца данас је на Трусини обиљежено 79 година од Јунског устанка 1941. године када су храбри горштаци, борци за слободу, под командом поручника Крста Ђерића зауставили усташе у њиховом злочиначком походу на српски живаљ у Невесињу.Свечаност су организовали Општинска борачка организација и Одбор за обиљежавање Јунског устанка.

Код спомен обиљежја часном официру и српским јунацима који су се супроставили усташкој хорди и најезди фашизма служен је помен, а потом су вијенце положиле делегације општина Невесиње и Берковићи, Општинске борачке организације, чланови Равногорског покрета отаџбине Српске и потомци и родбина невесињских устаника.

Свештеник Младен Чалија рекао је да је важно сјећање на људе који су били на бранику својих огњишта кад је било најтеже и који нису жалили свој живот за будуће генерације.

− На темељу вјере, слободе, честитости и свега онога што је било оличење наши славних предака ми данас треба да градимо своју будућност− поручио је Чалија.

У име потомака невесињских устаника Радомир Ђерић је истакао важност овог историјског догађаја који свједочи о одлучности храбрих људи предвођених елитним официром Краљевине Југославије да зауставе поход на српски живаљ у невесињском крају.

− Остајући до краја вјеран војничкој заклетви Крсто Ђерић је 1942. године постао жртва комунистичког терора− рекао је Ђерић указујући да су комунистичке власти деценијама након рата искривљивале истину о догађају на Трусини. Он је додао да је ова неправда донекле исправљена, али да и данас постоје покушаји преправљања историјских чињеница

Начелник општине Миленко Авдаловић захвалио се организаторима што оваквим скуповима чувају успомене на славне претке.

− Слободарске идеје су вијековима присутне на чврстом херцеговачког кршу и зато је овај крај често био на удару разних освајача− рекао је Авдаловић додајући да су разне буне и устанци изњедрили бесмртне јунаке којих се данас са поштовањем сјећамо.

Храбри невесињски устаници су под командом поручника Крста Ђерића 24. јуна 1941. године дочекали усташе на Трусини и водили борбе све до 6. јула. Убили су злогласног Павелићевог поглавника Мија Бабића и спасили српски живаљ од покоља. Ђерић је 24. марта 1942. године постао жртва комунистичког терора.

Захваљујући потомцима и људима добре воље надахнутих патриотизмом поред Споменика Краљу Петру Првом Ослободиоцу 2017. године је довршено и освјештано још једно спомен обиљежје које ће трајно свједочити о часном официру и српским јунацима.

Trusina 206

СЈЕЋАЊА НА ЧАСНОГ ОФИЦИРА И СРПСКЕ ЈУНАКЕ НА ТРУСИНИ

Trusina 207
[ Назад ]