Вијести

ОПШТИНА НЕВЕСИЊЕ ЗА ПОДСТИЦАЈЕ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА НАМИЈЕНИЛА 273.000 КМ

3.2.2020

Општина Невесиње планира да у 2020. години за субвенције у области пољопривреде издвоји 273.000 КМ буџетских средстава, што је за 15% више него годину дана раније. Највише новца биће пласирано кроз програме подршке пољопривредним произвођачима (150.000 КМ) и субвенције за млијеко (110.000 КМ), а одређена средства су намијењена за изградњу водопоја и подизање нових засада воћа.Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић каже да је циљ ових мјера да се мали пољопривредни произвођачи и породични људи стимулишу за озбиљнију производњу која може обезбиједити пристојне приходе њиховим породицама.

–Позитивне реакције од прошле године учврстиле су нас у опредјељењу да наставимо са подршком нашим пољопривредницима који су још увијек везани за село, тако да смо повећали средства за субвенције – истакао је Авдаловић. Он је додао да је значајна подршка стигла и од Владе РС, прецизирајући да је Министарство пољопривреде за различите видове подстицаја у 2019. години невесињским пољопривредницима исплатило 1,5 милиона марака.

Саво Пиљевић из Дрежња подстицајна средства од општине Невесиње је искористио за надоградњу објекта. Остварује и редовну премију за млијеко.

− Сваки подстицај добро дође, али је неопходно уложити и много труда − истиче Пиљевић. Каже да ће и ове године конкурисати за субвенције.

И Шпиро Петковић из Грабовице тврди да се од пољопривреде може живјети. Одлучио се за живот на селу и бављење сточарством. Искористио је могућност за остваривање новчаних подстицаја у пољопривреди.

− У почетку сам радио не очекујући никакву подршку, а сада су ове субвенције од велике користи за породично газдинство – наглашава Петковић.

Драго Шиљеговић из Придвораца узгаја кромпир и житарице. Подстицајна средства је искористио за набавку садног материјала. Каже да има редовне купце за продају квалитетног кромпира, али наглашава да треба доста труда и рада, па и ризика.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић подсјећа да је прошле године преко 300 невесињских пољопривредника остварило право на новчане подстицаје.

–Програми подршке обухватили су изградњу нових и адаптацију постојећих објеката, узгој стеоних јуница и набавку пољопривредне механизације, музних уређаја, сјеменског материјала и пчеларске опреме – истакао је Братић. Он је додао пољопривредници нису имали примједби на Правилник о подстицајима, тако да ће вјероватно и ове године остати исти услови за остваривање општинских субвенција.

У сваком програму подршке општина Невесиње учествује са 30-40% средстава, с тим да је утврђен највећи износ подстицаја које је можe добити одређени апликант.

Регистрација пољопривредног газдинства прошле године није била услов за добијање средстава. Међутим, корисници подстицаја у сваком случају општинској пољопривредној комисији морају доказати да су средства намјенски уложена.
[ Назад ]