Вијести

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У НЕДЈЕЉУ, 26. ЈАНУАРА

21.1.2020

Општина Невесиње у сарадњи са Општинским одбором „Просвјете“, Црквеном општином Невесиње, ОШ „Ристо Пророковић“, СШЦ „Алекса Шантић“ , Музичком школом „Свети Роман Мелод“ и Радио Невесињем и ове године припрема Светосавску академију.Ученици, наставници, духовници и јавни радници суграђанима ће уприличити достојну светосавску приредбу у Дому културе „Небојша Глоговац“ у недјељу 26. јануара са почетком у 19 часова.

Програм ће бити састављен од бесједе о Светом Сави, етно музицирања, хорског пјевања и других прикладних садржаја посвећених духовном препородитељу српског народа.

У невесињској основној и средњој школи у понедјељак, 27. јануара биће обављен славски обред, а након тога ученици ће приредити културно – забавни програм. У ОШ „Ристо Пророковић“ биће служен и парастос радницима школе погинулим у протеклом рату.

У Невесињу је успомена на Светог Саву вјечна и неизбрисива. Први поуздани историјски податак о овом херцеговачком мјесту налази се у Љетопису Пећке патријаршије у коме се наводи да је Сава Немањић у Невесињу 1219. поставио првог хумског епископа. Неки извори прецизирају да је Хумска епископија основана у селу Залому након чега је невесињски крај још дуго остао земља Немањића.
[ Назад ]