Вијести

ЗЕМЉОТРЕС У НЕВЕСИЊУ ПРИЧИНИО МАТЕРИЈАЛНУ ШТЕТУ, НEМА ПОВРИЈЕЂЕНИХ ЛИЦА

26.11.2019

Један од најснажнијих земљотреса који је у посљедњих 100 година потресао Невесиње изазвао је материјалну штету и узнемирење грађана, али није било повријеђених лица. На данашњем састанку општинског Штаба за ванредне прилике одлучено је да се сутра не изводи настава у основној, средњој и музичкој школи.Директорица ОШ „Ристо Пророковић“ Мара Шаран каже да је било оштећења на објектима подручних основних школа у Кифином Селу, Зовом Долу и Џиновој Махали.

– Након консултација са Министарством просвјете и локалном управом одлучили смо да прекинемо наставу и дјецу упутимо кућама – истакла је Шаран. Она је додала да видљивих оштећења има и на објектима матичне школе, али да није угрожена безбједност ученика.

zemljotres8

Општински Штаб за ванредне ситуације формирао је стручни тим састављен од инжењера грађевинске струке који ће заједно са Цивилном заштитом и Комуналном полицијом обићи локације и објекте чија би оштећења могла угрозити безбједност станара и пролазника.

Начелник општине Миленко Авдаловић је рекао да ће након тога бити формирана Комисија за утврђивање штете на приватним и јавним објектима.

– Након увида Комисије и пријава грађана сагледаћемо у којој мјери су оштећени стамбени објекти како би из ресурса општине Невесиње и Владе РС помогли људима да санирају штете од земљотреса – истакао је Авдаловић.

Начелник Штаба за ванредне ситуације општине Невесиње Младен Зубац констатовао је да је највише оштећења регистровано на крововима објеката.

– Тренутно су највиши проблем стари оџаци који и даље представљају опасност за пролазнике – рекао је Зубац.

Посљедњи овако снажан земљотрес Невесиње је погодило октобра 1979. године са епицентром у селу Лука.Тада је оштећено око 300 кућа.

http://radionevesinje.com/images/zemljotres6.jpg
[ Назад ]